Putin: Haos u međunarodnim odnosima ako bude novih napada u Siriji; Hejli: SAD uvode nove sankcije Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi novi napadi zapadnih zemalja u Siriji izazvali "haos" u međunarodnim odnosima, posle koordinisanog napada snaga SAD, Velike Britanije i Francuske.

Napad na Siriju

Putin je u telefonskom razgovoru sa iranskim kolegoma Hasanom Rohanijem rekao da "ako bi se takve akcije, vođene u suprotnosti s Poveljom UN, ponovile, to bi neizbežno izazvalo haos u međunarodnim odnosima", saopštio je Kremlj.

Predsednici Rusije i Irana "utvrdili su da je ta nezakonita akcija ozbiljno ugrozila izglede za političko rešavanje situacije u Siriji", dodaje se u saopštenju Kremlja.

Sirijski predsednik Bašar el Asad danas je ocenio  da su napadi zapadnih zemalja u Siriji propraćeni kampanjom "laži" i dezinformacija u Savetu bezbednosti UN.

Asad, koji je razgovarao s grupom ruskih političara u poseti Siriji, rekao je da su SAD, Velika Britanija i Francuska, koje su sprovele napade, vodile kampanju "laži i dezinformacija" protiv Rusije i Sirije, javila je agencija AP.  

Podsetimo, SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.  

Sirija i Rusija su u nekoliko navrata negirale upotrebu tog oružja u Dumi.

Putin je najoštrije osudio te napade ocenjujući da predstavljaju "čin agresije prema jednoj suverenoj državi koja je na čelu borbe protiv terorizma".

Amerika ima tri cilja

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je danas da će SAD uvesti nove ekonomske sankcije Rusiji zbog njene podrške sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu i dodala da Rusija treba da se suoči s posledicama zbog te podrške.

Hejli je rekla da će ministarstvo finansija sutra saopštiti detalje sankcija koje će se odnositi na kompanije koje su povezane sa Sirijom.

Ona je istakla i da Sjedinjene Države neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni.

Govoreći za Fox News Sunday, Hejli je navela tri cilja Sjedinjenih Država: osigurati da se hemijsko oružje ne koristi ni na koji način koji predstavlja pretnju za američke interese, poraziti Islamsku državu i pažljivo pratiti što radi Iran.

U međuvremenu, nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer pozvao je predsednike SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, da "učine prvi korak" u pokušaju pregovora o dugoročnom rešavanju sirijskog konfiltka, preneo je list Bild am Zontag.

"Putin i Tramp treba da naprave prvi korak", rekao je Štajnmajer nemačkom listu i dodao da ne može biti poboljšanja situacije na terenu u Siriji ukoliko se Tramp i Putin ne angažuju zajedno u rešavanju situacije u toj zemlji.  

Izvor: Beta