Putin i Makron pozvali na potpuni prekid sukoba u Nagorno-Karabahu

Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron pozvali su na „potpuni“ prekid borbi u Nagorno-Karabahu i izrazili spremnost da pojačaju diplomatske napore da bi doprineli rešenju sukoba, saopšteno je danas iz dva predsedništva. Rusija je ponudila da bude domaćin razgovora o prekidu sukoba između Azerbejdžana i jermenskih snaga.

Sukob u Nagorno-Karabahu, Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije/PrintScreen

U telefonskom razgovoru kasno sinoć „Vladimir Putin i Emanuel Makron pozvali su strane u sukobu da odmah prekinu vatru, deluju što je pre moguće ka smirivanju tenzija i da pokažu maksimalnu uzdržanost“, saopštio je Kremlj.

Dvojica lidera razgovarali su o „konkretnim parametrima saradnje u budućnosti pre svega u okviru grupe iz Minska i OEBS-a“, navodi se u saopštenju ruskog predsedništva.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uputio je ponudu Rusije o domaćistvu razgovora obema vladama i pozvao na obustavljanje ratne retorike, prenosi RTS.

Jelisejska palata saopštila je danas da su se dva predsednika složila o potrebi za ulaganjem zajedničkih napora u okviru Minske grupe da bi se došlo do prekida vatre, i pozvali dve strane i sve aktere na uzdržanost.

U Minskoj grupi za pitanje Nagorno-Karabaha, formiranoj u okviru Organizacije za evropsku bebezdnost i saradnju (OEBS), nalaze se Rusija, SAD i Francuska.

Putin i Makron takođe su rekli da su spremni da se usvoji saopštenje koje bi bilo objavljeno u ime kopredsedavajućih Minske grupe i pozivalo da se odmah prekinu neprijateljstva i da se počnu razgovori, dodao je Kremlj.

Prema Jelisejskoj palati dvojica šefova država dele zabrinutost oko slanja sirijskih plaćenika iz Turske u Nagorno-Karabah.

Makron je juče rekao da planira da o tom pitanju razgovara sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom pre održavanja evropskog samita danas popodne u Briselu.

Izvor: Beta, RTS