Putin: Pripremamo se da Turski tok ide kroz Srbiju, ali malo toga zavisi od nas

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija praktično priprema da Turski tok ide kroz Srbiju, ali je naveo i da ne zavisi sve od Ruske Federacije, već od drugih zemalja, od njihove „spremnosti da odbrane svoje vitalne interese od pritisaka EU“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je Srbija završila sve što je bilo neophodno da se priključi na Turski tok, putem kojeg će gas iz Rusije, preko Turske i Bugarske stizati u Srbiju. Predsednici su se saglasili da je za rešenje pitanja Kosova kompromis neophodan, a Putin je istakao da bi konačno rešenje trebalo da bude usaglašeno s Rezolucijom 1244. Predsednik Rusije je danas uručio Vučiću Orden Aleksandra Nevskog.

Vladimir Putin dodeljuje orden Aleksandru Vučiću Foto: Srđan Ilić

Radni deo četvrte posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji završen je potpisivanjem niza sporazuma iz gotovo svih društvenih i ekonomskih sfera. Predsednici su na zajedničkoj konferenciji za novinare potvrdili i da je na sastancima bilo reči i o Turskom toku.

Ruska Federacija je, kako je naveo Putin, spremna da realizuje projekte nastavka Turskog toka za evropske potrošače i neće biti problema sa resursima, jer ih ima dovoljno.

„Puno je zemalja koje se interesuju za priključenje na Turski tok. Mi ulažemo, pripremamo ga, u stvari počinjemo. Spremni smo da se u taj projekat uključe i evropski potrošači, ali to ne zavisi od nas. Zavisi od drugih zemalja, odnosno od toga koliko su one spremne da se odupru pritiscima i zaštite svoje vitalne interese. Bugarska je pokazala interesovanje da se priključi na Turski tok, koji bi dalje išao kroz Srbiju i Evropu. Spremni smo, ponavljam, da investiramo, ali malo toga zavisi od nas“, naveo je Putin.

Putin: Sporazum Srbije i Evroazijske unije možda do kraja godine

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje u prvih 11 meseci prošle godine povećana na skoro dve milijarde dolara, a da postoje dalje mogućnosti za njeno povećanje potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, što može biti do kraja godine.

On je rekao da je u ključnoj sferi energetike izvoz gasa iz Rusije u Srbiju porastao za 20 odsto, do tri milijarde kubnih metara, a da će sledeće godine biti do 3,5 milijarde. Putin je naveo i da se sledeće godine očekuje širenje skladište gasa Banatski dvor sa 450 miliona na 750 miliona kubnih metara i da se nastavlja rad na širenju srpskih gasovoda.

Kako je dodao, Rusija je spremna da u razvoj infrastrukture u Srbiji, između ostalog i u nastavak gasovoda Turski tok preko teritorije Srbije, uloži neophodne resurse u iznosu od oko 1,4 milijarde dolara.

„Mi na tome radimo. Međutim, nekada smo pokušavali, planirali i počeli da radimo na Južnom toku, ali je taj projekat, ne zbog naše krivice, zaustavljen“, izjavio je Putin.

Predsednik Vučić je naveo da ne zna kakvi su pritisci na druge zemlje, ali da „sa Srbijom Rusija nije imala takvih problema“.

Vučić: Srbija energetski zavisna od Rusije

„Srbija očekuje mnogo od Turskog toka. Mi smo sve uradili do sada. Mnogo toga smo završili i potpisali. Naša preduzeća i naš narod moraju da imaju gas. Zato i gradimo gasovod, to je za nas od izuzetnog značaja. I mi kao i svi drugi narodi imamo pravo da dobijemo gas. Mi hoćemo da nabavljamo najbolji i najjeftiniji gas, a to je ruski“, rekao je Vučić.

On je naveo i da je Srbija energetski u potpunosti zavisna od Rusije i da su postignuti dogovori o izgradnji gasovoda i povećanja skladišta gasa, izgradnji gasnih elektrana i gasifikaciji Srbije.

„Pričali smo i o železnicama, koje će biti ključni vid saobraćaja u budućnosti. Veliki su planovi. Potpisani su ugovori vredni oko 230 miliona evra. Ako sve bude kako planiramo, biće uloženo 660 miliona evra“, naveo je predsednik Srbije.

Putin: U pregovorima o Kosovu direktno učestvuje EU, ali to radi slabo

Kada je reč o Kosovu, ruski predsednik naveo je da po tom pitanju deli stavove Srbije i njenih građana. On je naveo da i Rusija, kao i Srbija želi da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna.

„Naš stav je poznat - zalažemo se za kompromis i uzajamno prihvatljivo rešenje i poštovanje Rezolucije 1244. Kosovska vlast preduzela je neke provokativne korake. Mislim na formiranju takozvane vojske Kosovo. To je direktno kršenje Rezolucije, koja ne dopušta formiranje bilo kakve vojske“, istakao je Putin.

Pet miliona za Hram i stranica Miroslavljevog jevanđelja

Vladimir Putin posetiće i Hram svetog Save, za koji će Rusija donirati još pet miliona evra. Kako je izjavio Aleksandar Vučić, Rusija će Srbiji vratiti i 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja. Original te stranice koja je duže od 150 godina odvojena od originala čuva se u biblioteci u Sankt Peterburgu i Srbija je u više navrata tražila njeno vraćanje. 

Na pitanje o uključivanju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, predsednik Rusije je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestovala tome, ali da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU.

„To radi slabo. Formiranje Zajednice srpskih opština je trebalo da bude završeno, ali ništa nije urađeno. Takođe, Rezolucija 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova, ali njih nema“, dodao je Putin.

Predsednik Srbije je naveo da su se vodili pregovori o Kosovu, dok takse nisu uvedene.

„Potpuno jasno da Albanci ne žele kompromis. Bez Rusije i zbog snage Rusije nikakvog rešenja neće biti. I kad ga bude bilo, svakako ću se konsultovati sa predsednikom Rusije. Ali, ne mogu da budem optimističan i govorim o rešenju, nema ga“, naveo je Vučić.

Putin dodelio orden Vučiću

Nakon radnog dela posete Srbiji, Vladimir Putin dodelio je Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije. On je podsetio da je Nevski bio vojni diplomata, koji je povezuje Srbiju i Rusiju u ratnim podvizima i koji se istakao u borbi protiv ratnih osvajača.

„Drago mi je što odlikujem predsednika Srbije visokom nagradom Rusije. Drago mi je da odlikujem predsednika Srbije visokom nagradom Rusije. Nju su dobili i slavna imena poput kneza Miloša i Nikole Pašića. Sada je u počasni spisak upisano i vaše ime predsedniče“, rekao je Putin dodeljujući orden Vučiću.

Novinari i srpsko-ruska posla – izgubljen dan u očekivanju odgovora

Predsednik Srbije je, primajući orden, rekao da je za njega to velika čast, ali i velika odgovornost u budućem radu i za širenje saradnje Srbije i Rusije.

„Treba reći moja zahvalnost nije po protokolu. Duboka je i iskrena, ovo odlikovanje i nagrada za mene ima veliki značaj. Zašto sam to rekao? Zato što dobijam ovaj orden od Vladimira Putina. Zašto sam istakao ovu činjenicu. Zato što je on od najvećeg značaja za Rusiju. Podigao je Rusiju, zaštitio je i zaštito interese srpskog naroda“, rekao je Vučić i dodao da tu nagradu posvećuje članovima svoje porodice.

Izvor: Insajder