Radivojević ne želi na čelo Drame, glumci traže smenu direktora Narodnog pozorišta

Tri dana nakoon smene direktora Drame i Opere Narodnog pozorišta, drama u ovoj kući se nastavlja. Reditelj Jug Radivojević, kojeg je direktor Narodnog pozorišta Dejan Savić postavio na mesto prvog čoveka Drame, u otvorenom pismu Upravnom odboru Narodnog pozorišta, odbio je da bude imenovan na tu funkciju umesto smenjenog Željka Hubača.

Konferencija za novinare glumaca Narodnog pozorišta Foto: Medija centar

Istovremeno, glumci Narodnog pozorišta danas su na konferenciji za novinare tražili od ministra kulture Vladana Vukosavljevića i premijerke Ane Brnabić da smene Savića zbog, kako su naveli, bahate smene Hubača i da ta njegova odluka bude preispitana.

Kulturna politika nekulturne politike

Razloge za smenu, navedene u saopštenju Dejana Savića – "izmena vizure dramskog repertoara i nedovoljna uposlenost ansambla" – četrdesetak potpisanih članova Drame smatraju "ciničnim, čak vrlo opasnim s obzirom na to da je repertoar doneo pozorištu 107 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u protekle tri godine i članstvo u Evropskoj teatarskoj konvenciji", stoji u saopštenju glumaca.

“Ovo je umetnički skup, odbrana slobode stvaralaštva, slobode javne reči, slobode prava na uspeh i na lični integritet. Savić je probao da spinuje da iza nas postoje nekakve političke snage, a ne mi sami. To je velika uvreda za naš ansambl i zbog toga treba da bude smenjen: jer spinuje, izmišlja, javno nas vređa i negira kao ljude”, rekla je na konferenciji za novinare rediteljka Tanja Mandić Rigonat.

Ona je navela da je odbijanje Radivojevića da bude imenovan na meso direktora Drame “visoko moralan čin”.

„Jug Radivojević je pokazao da nas prepoznaje kao svoje kolege i da je shvatio ozbiljnost situacije. Narodno pozorište nema direktora Drame. Zato apelujemo da se na to mesto vrati Željko Hubač, čovek koji je uspeo da ostvari kontinuitet u stvaralaštvu i čiji je kvalitetan rad bio prepoznat, kako u našoj zemlji, tako i u regionu“, rekla je Rigonat.

Savić je pre nekoliko dana smenio direktore Drame i Opere Željka Hubača i Janka Sinadinovića.

Dva dana pre smene Hubač je dao intervju u kom je iskazao nezadovoljstvo izdvajanjima za taj sektor i ukazao na to da je Upravni odbor, usred godine, iznenada i bez ikakve najave i konsultacije sa bilo kim u Drami, doneo odluku kojom je drastično smanjen budžet za produkciju u 2018. godini, za, kako je naveo, skoro 30 odsto.

Hubač i Sinadinović nisu želeli da komentarišu smene

Ipak, Hubač je danas u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je srećan zbog reakcije dela kulturne javnosti.

"Srećan sam zato što je moje Narodno pozorište, ansambl Drame, uspeo da odbrani jedan princip - princip slobode umetničkog izražavanja, princip slobode javnog govora, princip nagrađivanja uspeha i sankcionisanja neuspeha. I umetnost je, na neki način, merljiva kategorija. Dakle, ako nešto valja podržite ga, ako nešto ne valja nemojte ga podržavati. Do kvaliteta možemo doći samo jasnim stavom. Ne možemo samo zatvarati oči, bežati kući i reći dobro, takav je život", ocenjuje Hubač.  

On je rekao da mu je teško da komentariše da li je smena individualni čin direktora Dejana Savića ili iza toga stoji politika.

"Teško mi je to da komentarišem zbog toga što je on nekim svojim izjavama ovo uveo u sfere politike. Danas je profano reći da vas politika ne interesuje zbog toga što se sve nešto što je normalno isprofanisalo usled realnog života. Kod nas ukažete na neki problem, a onda posle dva dana to se pretvori u pitanje ko je za Putina a ko je za Trampa, ko je za Amerikance a ko je za Ruse. Ljudi, tako se skreće fokus sa suštine, sa onog šta je izgovoreno. Ja sam pre nekoliko dana izgovorio – Zašto niko ne reaguje da u jubilarnoj 150. sezoni Drama Narodnog pozorišta sedam meseci nema premijeru", rekao je on.

Hubač misli da je opšti konsenzus i zaključak da je smenjen zbog intervjua Politici.

"Možda sam dirnuo u nešto jako bolno, a to je da sam izgovorio, što bi Lale rekle, di su naši novci. Mi u Drami nismo bili alavi, nismo tražili hleba preko pogače. To malo što smo imali pokušali smo da iskoristimo na najbolji mogući način. Zarađivali smo novce na blagajni, pravili smo dobre predstave, međunarodna saradnja nam je bila u 80 odsto slučajeva samofinansirana, u smislu poziva na festivale, kvaliteta rada i svega ostalog. Ma neću više da se branim od neke normale. Prosto, ja sam rekao jedanput i to stalno ponavljam, to je smelo i ne bi smeo", kaže Hubač.

Postupak Juga Radivojevića okarakterisao je kao visokomoralni čin.

"Teško mi je da komentarišem kao bivši direktor Drame taj njegov postupak. Jedino što mi se ne sviđa što je on govorio o nekom politikanstvu, ali to prosto razumem. Ljudski je kada se i to izgovori. Ali, kako da vam kažem, nema ovde nikakve politike. Ovo je pitanje struke i samo pitanje struke", kaže on.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, N1