Radna grupa za medije EP osudila napade na KRIK

Radna grupa za medije Evropskog parlamenta osudila je napade i kampanju koja se vodi protiv novinara KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića.

Evropski parlament / Foto: European parliament

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje Radna grupa, Dojčinović je cenjen i nagrađivan istraživački novinar koji je i regionalni urednik u međunarodnoj novinarskoj mreži OCCRP i KRIK je nagrađivani medijski portal.

U saopštenju se podseća da je KRIK objavio nekoliko priča o vezama između crnogorske kriminalne grupe i predstavnika srpske vlasti i predsednikovog sina. Nakon toga, dodaje se, pojedini prorežimski tabolidi pokrenuli su kampanju u kojoj Dojčinovića optužuju da je radio s članovima tih grupa, optuženim za ubistva.

„Napadi, medijske kampanje i zastrašivanje novinara su prakse koje su u suprotnosti sa vrednostima Evropske unije i upotreba ovakvih instrumenata ne može se tolerisati ni u jednoj zemlji koja je partner EU ili nastoji da postane njen član“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je „sloboda medija nešto o čemu se ne pregovara i ključni je preduslov za trajno partnerstvo sa EU“.

„Pozivamo vlasti u Srbiji da objektivno istraže napade na Dojčinovića i KRIK“, piše Radna grupa za medije EP.

We, the Members of the #Media WG in the @Europarl_EN strongly condemn the attacks&extensive smear campaign conducted agst the Serbian🇷🇸 investigative journalist @StevanOCCRP. These practices go against #EU 🇪🇺 values & won't be tolerated. Media freedom is essential¬ negotiable. pic.twitter.com/4I1fNP70Gt

U Srbiji su Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija Lokal pres istupili iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine, a zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Dan ranije Radnu grupu je napustila i Slavko Ćuruvija fondacija.

Ministarstvo kulture je u međuvremenu objavilo saopštenje u kome je pozvalo sve medije i aktere javnog života da se "uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa".

Sličan apel prethodno je izneo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u intervjuu iz Abu Dabija pozvao medije bliske vlasti da ne napadaju novinare KRIK-a, da ih puste da rade svoj posao i naveo da novinari ovog portala moraju da se osećaju slobodno i sigurno.

Vučićeva reakcija usledila je nakon što su pojedini mediji optužili KRIK da je blizak nedavno uhapšenom Veljku Belivuku, ali i pošto su ovaj napad osudila domaća i međunarodna medijska udruženja i nevladine organizacije.

UNS je danas zatražilo da predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković hitno zakažu sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara na kojem će se razgovarati o napadima na portal KRIK i daljem funkcionisanju ove radne grupe.

Izvor: Insajder