Radna grupa za zaštitu advokata traži podatke o predmetima u kojima su advokati oštećeni

Stalna radna grupa za unapređenja krivično-prave zaštite advokata i sveobuhvatne analize položaja advokata u Srbiji obratiće se Republičkom javnom tužilaštvu sa zahtevom da im dostavi podatke o broju i fazi krivičnih predmeta u kojima se advokati nalaze u svojstvu oštećenih, kako bi se na osnovu njih utvrdile moguće izmene postojećeg zakonodavnog okvira ili uvođenje novih krivičnih dela, saopšteno je nakon današnjeg, prvog sastanka Radne grupe.

Nakon ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajevima napada i ubistava advokata kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, a Ministarstvo pravde je njihovu inicijativu podržalo.

Kako je ranije najavila ministarka pravde Nela Kuburović, Ministarstvo je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napade na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, radnu grupu čine i predstavnici advokature, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vrhovnog kasacionog suda, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva pravde.

Kako je navedeno, članovi Radne grupe informisani su radnjama koje su nadležni državni organi preduzeli u vezi sa rešavanjem ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.

Radne grupa je usvojila i metodologiju budućeg rada i dogovoreno je da se sastanci održavaju kontinuirano na nedeljnom nivou.

Izvor: Insajder