Radnici Goše nastavljaju štrajk, sutra protest na ulicama

Radnici Fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke nastavljaju štrajk započet pre pet i po meseci u krugu fabrike, pošto im država nije isplatila dogovorenih 30.000 dinara, navodi Milan Vujičić predsednik štrajkačkog odbora za Insajder. 

Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije

“Kako nam je preneo direktor Šćepanović ministarstvo privrede nije odobrilo uplatu. Prema rečima Šćepanovića, ministar Knežević zatražio je da radimo desetak dana pa ćemo dobiti isplatu,” kaže Vujičić dodajući da sada radnici po svemu sudeći kreću ispočetka.

“Mi smo prvo tražili isplatu od 180.000 hiljada dinara, pa smo čak došli i do 30.000 hiljada ali kako nam i to sada ne daju mi ćemo morati da nastavimo štrajk” navodi Vujičić.

On za sada najavljuje i da će sutra radnici Goše organizovati proteste na ulicama Smederevske Palanke i ispred zgrade lokalne samouprave, dodajući da će možda blokirati i prugu.

Podsetimo, ranije je dogovoreno da Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije, na osnovu ugovorenog posla Goše o prodaji postolja i vagona iranskim železnicama, radnicima isplati po 30.000 dinara.

Međutim, u petak su radnici nastavili štrajk je im nije uplaćen dogovoreni iznos a predsednik štrajkačkog odbora tada je izrazio spremnost da u ponedeljak počnu sa radom ukoliko im se uplati novac.

Tada je takođe, generalni direktor Goše Milutin Šćepanović rekao da pokušava da obezbedi novac za isplatu radnicima po 30.000 dinara na ime zaostalih zarada.

Goša u štrajku od marta

Podsetimo, Goša državi duguje više od 500 miliona dinara, a radnici nisu primili platu više od 20 meseci zbog čega štrajkuju od marta ove godine.

Zbog teške materijalne situacije jedan radnik je u halama Goše 22. marta izvršio samoubistvo.

Nakon toga, Vlada Srbije je radnicima isplatila jednokratnu pomoć od 60.000 dinara i izdvojila novac za pokrivanje troškova njihovog zdravstvenog osiguranja do kraja septembra ove godine.

Goša je od aprila ove godine u vlasništvu firme Lisnаrt čije je sedište nа Kipru, a pre toga je njen vlasnik bio slovački ŽOS koji je Gošu kupio 2007. godine.

Međutim, iz „Lisnarta“ se nikada nisu pojavili u Goši. Generalni direktor Milutin Šćepanović je u više navrata odbio da odgovora na pitanja Insajdera o tome ko su novi vlasnici, kakva je njihova veza sa prethodnim vlasnicima, kao i da li će se u skorije vreme pojaviti u Srbiji.

Izvor: Insajder