Radnici propalih niških firmi sutra na sastanku u Ministarstvu privrede

Protest radnika propalih niških preduzeća, kao i boraca, predstavnika Gvozdenog puka Srbije, Policijskog i Vojnog sindikata Srbije održan je danas u Nišu ispred Gradske kuće. Okupljeni su, osim isplata zaostalih zarada i ratnih dnevnica i povezivanja radnog staža, zahtevali i regulisanje beneficija za učesnike ratova i borbu protiv korupcije i kriminala i nagomilanih problema, kako navode, običnog radnika, borca, građanina.

Protest radnika i boraca u Nišu

Žarko Đorđević, jedan od predstavnika radnika propalih niških preduzeća podsetio je na obećanje tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića da će država isplatiti sve radnike i da novca u budžetu ima.

“Septembra 2016. u Domu Vojske smo od tadašnjeg predsednika Vlade dobili obećanje da će do kraja 2016. biti isplata za sve radnike i da para ima. Od tog datuma do današnjeg dana niko nije čak ni dao objašnjenje gde su te pare otišle i ko je prekršio odluku premijera”, rekao je Đorđević.

Đorđević je novinarima poručio da je za sutra u Beogradu zakazan sastanak u Ministarstvu privrede.

“Na sastanku ćemo ponoviti sve naše zahteve. Ovaj sastanak čekamo dve godine. Ovo su naše zarađene pare jer smo pet godina išli na posao, a nismo primili nijedan dinar. Ono što su ranije pričali da nema zakonskog okvira da nam isplate zaostale zarade je bila samo kupovina vremena i to ćemo im reći sutra na sastanku” , dodao je Đorđević.

On je poručio i da će nakon sastanka doneti odluku o daljim koracima.

Podsetimo, radnicima propalih niških preduzeća već godinama predstavnici vlasti obećavaju isplate plata koje su zaradili ali se to još nije dogodilo. Zbog toga je u prethodnom periodu održano nekoliko protesta u Nišu.

Zaostale zarade potražuju hiljade radnika propalih društvenih firmi u Nišu, a procenjuje se da ukupan iznos njihovih potraživanja premašuje 4,5 milijardi dinara.

Izvor: Insajder