Radnik Krušika ostaje u kućnom pritvoru, tužilac odbio predlog za puštanje na slobodu

Aleksandar Obradović, radnik Krušika koji je medijima dostavio informacije o poslovima te firme sa izvozom oružja, ostaje u kućnom pritvoru jer postupajući tužilac nije prihvatio predlog Obradovićevog advokata za ukidanje mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. Kako prenosi N1, u Višem sudu im je obrazloženo da mera kućnog pritvora može da traje dok za to postoji potreba, a da se njena opravdanost preispituje na svaka tri meseca, za razliku od pritvora kada se redovna kontrola vrši na svakih 30 dana.

Hapšenje, sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder

Podsećaju da je rešenjem sudije od 20. septembra, Obradoviću određena mera zabrane napuštanja stana, koja može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vreme izdržavanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi.

Ova odluka je, navode u sudu, potvrđena je i rešenjem krivičnog vanpretresnog veća ovog suda 14. oktobra.

U sudu dodaju i da nisu obavezni da odlučuju o predlogu branioca za ukidanje mere kućnog pritvora.

Branilac Aleksadra Obradovića Vladimir Gajić, izjavio je za N1 da bez obzira na to što sud nije dužan da odluči o predlogu odbrane, to ne znači da mu je zabranjeno da odlučuje, baš kao što odbrana ima pravo da u svakom trenutku postavi predlog za ukidanje mere zabrane napuštanja stana.

Podsetimo, Aleksandar Obradović uhapšen je tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms voč objavljena informacija da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem. On je u pritvoru proveo gotovo mesec dana.

Za njegovo hapšenje i pritvaranje nije se, međutim, znalo duže od 20 dana. Prvi je ovu informaciju objavio NIN, a kasnije je za BIRN to potvrdio i njegov advokat tadašnji advokat.

Puštanje Obradovića, koga su okarakterisali uzbunjivačem, zatražila su odmah novinarska udruženja, a održani su i skupovi podrške ispred zgrade Centralnog zatvora u Beogradu.  

O određivanju pritvora i žalbi branioca, Apelacioni sud je odlučio tek početkom nedelje. Tada je prvo rešenje o zatvorskom pritvoru poništio i vratio Višem sudu na odlučivanje koji je preinačio odluku i Obradovića pustio u kućni pritvor.

Nakon puštanja iz Centralnog zatvora, Obradović je dao intervjuu za nedeljnik NIN u kome je ocenio da su ga uhapsili i zatvorili, ali da ne mogu da demantuju da je izneo dokaze o radnjama na štetu Krušika. On je za nedeljnik NIN naveo da niko ne može da demantuje da su četiri privatna preduzeća imala povlašćen položaj prilikom kupovine municije iz Krušika.

Inače, informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca ministra policije sa oružjem, pojavile su se još prošle godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Priču je aktuelizovao specijalizovani međunarodni portal „Arms Watch”, koji je 15. septembra pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

Izvor: N1, Insajder