Radnje na Severu Kosova i danas zatvorene

Radnje na severnom delu Kosova zatvorene su i drugi dan zaredom. Ne radi nijedan poslovni objekat, niti saobraćaju taksisti. Do kada će to trajati odlučiće Udruženje privrednika, koji ne mogu da posluju više od sedam meseci zbog prištinske takse od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije. Upravo ovo udruženje pozvalo je na zatvaranje radnji i bojkot prodavnica u vlasništvu Albanaca i Bpšnjaka na Severu Kosova.

Kamioni s kosovskom robom u Kosovskoj Mitrovici / Foto: KoSSev

Kako prenosi Srna, iz Prištine su dopremljeni kamioni s robom za sve prodavnice u vlasništvu Bošnjaka i Albanaca u Bošnjačkoj mahali, Suvom Dolu i selima u kojima žive Albanci. Nakon najave Ramuša Haradinaja  da će Vlada "zajedno s kosovskim biznismenima", otvoriti privremene veleprodajne centre u opštinama na severu Kosova kao odgovor na "pokušaj Srbije da simulira humanitarnu katastrofu" na tom području. 

Na određenim punktovima su postavljeni i kamioni natovareni uljem, sećerom, flaširanom robom, pelenama i sredstvima za higijenu stigli su juče oko 17 sati i stoje u neposrednoj blizi policijskog punkta.

Kako prenosi N1, vozači kamiona tvrde da nije bilo zainteresovanih za kupovinu tih namirnica, a Srbi koji su obavešteni o tom potezu koji je najavio premijer Kosova Ramuš Haradinaj to komentarišu kao još jednu u nizu provokacija Prištine.

Odluku da započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje na sastanku, zbog taksi na proizvode iz Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine, i zbog, u poslednjih mesec dana pooštrene kontrole uvoza te robe iz Srbije, navodi RTK2.

Haradinaj je najavio juče da će Vlada "zajedno s kosovskim biznismenima", otvoriti privremene veleprodajne centre u opštinama na severu Kosova kao odgovor na "pokušaj Srbije da simulira humanitarnu katastrofu" na tom području. Istovremeno, premijerka Srbije Ana Brnabić je ponovila da je Srbija u svakom momentu spremna da pomogne svojim građanima na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da na Severu Kosova nema humanitarne krize, već da je to "improvizacije Srbije da Srbe sa severa Kosova predstavi kao žrtve".

Priština je takse od 100 odsto uvela pre više od sedam meseci. Zbog toga je prekinut i Briselski dijalog. Apeli Beograda i međunarodne zajednice nisu urodili plodom.

Izvor: RTS, RTK2, Insajder