Rakić: Svi u Srpskoj listi smo hteli da Radoičić bude predsednik, ali je on to odbio

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je danas, nakon predaje liste za predstojeće izbore na Kosovu, da su stranački organi i članovi Srpske liste "želeli da Milan Radoičić preuzme čelnu poziciju u stranci" ali da je on to odbio, prenosi Kosovo online.

Goran Rakić / Foto: Srđan Ilić

„Na poslednjem sastanku su moj predlog da Milan Radoičić preuzme mesto predsednika stranke podržali svi članovi, ali je on to odbio i rekao da će se sa mesta potpredsednika i dalje boriti i biće stub opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, rekao je Rakić odgovarajući na pitanja novinara o spekulacijama da Radoičić više nije potpredsednik Srpske liste.

Ko je Milan Radoičić

Ime Milana Radoičića spominje se poslednjih godina sporadično, a u fokus pažnje dolazi tek nakon ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića početkom prošle godine.

Mesec dana pre ovog ubistva o ulozi Milana Radoičića govorio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji je rekao da „veoma dobro sarađuje sa kolegama Srbima“, među kojima je i Radoičić.

U više navrata nakon toga novinari Insajdera pokušali su da dobiju odgovor od predstavnika vlasti u Srbiji o tome kakva je Radoičićeva uloga na Kosovu, ali su oni tvrdili da ga ne poznaju.

Da ne zna ništa o ulozi Milana Radoičića tvrdio je i direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić, ministar policije i član predsedništva SNS-a Nebojša Stefanovića, a kasnije i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, iako je rekao da s Radoičićem nikada nije razgovarao, Vučić je na konferenciji za novinare 12. septembra 2017. upravo njemu pripisao zasluge za brigu o Srbima na Kosovu.

„Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer je čuvaju oni i njihova deca. I Rakićeva, i Jeftićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još“, izjavio je tada Vučić.

Istovremeno, iako su predstavnici najviših državnih institucija tvrdili da ne znaju ko je Milan Radoičić niti koja je njegova uloga na Kosovu, on je u julu prošle godine izabran za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu – i stranke koju otvoreno podržava vladajuća Srpska napredna stranka.

Radoičić osumnjičen za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića

U međuvremenu, kosovsko tužilaštvo je Milana Radoičića osumnjičilo za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića kao i organizovani kriminal i trgovinu drogom.

Za njim su kosovske institucije raspisale i lokalnu poternicu pre skoro dve nedelje.

Ministar pravde Kosova je nakon te odluke Osnovnog suda u Prištini saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija i za raspisivanje međunarodne poternice.

Osnovni sud u Prištini je 24. januara po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, izdao interni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića

Nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, policija je u novembru prošle godine pokušala hapšenje Radoičića u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali ga nije pronašla u njegovom stanu. 

Tada su u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera.

Samo dan pre ove akcije, Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije, koji su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radoičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao, ne navodeći gde.

Potom su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić javno tvrdili da je Radoičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

„Oni su sada hteli da ga ubiju. Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici, kome je nuđeno da optuži Radoičića da bi mogli da upakuju priču i optuže Beograd. Pošto on to nije mogao da im kaže i učini, oni su došli do ovoga”, rekao je Vučić krajem novembra za RTS.

Slučaj Milana Radoićića je slikovit primer pravnog vakuuma koji postoji već godinama i zbog kojeg je moguće da ista osoba na teritoriji Srbije bude osuđena za krivična dela, a na Kosovu slobodan i čak ugledan građanin, i obrnuto.

Prijatelj Zvonka Veselinovića

Milan Radoičić prijatelj je Zvonka Veselinovića čijim poslovima se Insajder navio u serijalu „Patriotska pljačka“ 2012. godine.

Radoičić je sa Veselinovićem imao i zajedničke poslove, a sudilo im se i da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima šljunka na Koridoru 10 tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

U ovom postupku, konačna odluka je stigla tek ove godine kada je Apelacioni sud pravosnažno oslobodio i Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića uz obrazloženje da “tužilaštvo nije uspelo da dokaže van svake sumnje da su optuženi učinili krivična dela koja su im stavljana na teret”.

Milan Radoičić je, inače, bio optužen i da je 2003. učestvovao u otmici makedonskog biznismena, ali je oslobođen svih optužbi nakon što je oteti biznismen, osam godina kasnije, promenio iskaz. Radoičić je zbog falsifikovanja dokumenata osuđen uslovnom kaznom zatvora.

Izvor: Insajder