Rakočević i Lazarević novi članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Skupština Srbije izabrala je danas za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Janka Lazarevića, koga je predložio zaštitnik građana i Živojina Rakočevića koga su zajedno predložila novinarska udruženja UNS i NUNS. I dok je Rakočevićeva kandidatura nesporna, odluku Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu da podrži Jankovićevu kandidaturu osporio je poverenik Rodoljub Šabić zbog činjenice da zakon predviđa da kandidata zajednički nominuju poverenik i zaštitnik građana što s ovim kandidatom nije bio slučaj.

Skupština Republike Srbije

Lazarević je izabran za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije sa 142 glasa za, a niko nije bio protiv i uzdržan.

Janko Lazarević je sudija Vrhovnog kasacionog suda u penziji.

Rođen je u selu Dokmir, opština Ub. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1973. godine.

Prvi put je izabran za sudiju Trećeg opštinskog suda u Beogradu 1977. godine, a obavljao je sudijsku funkciju u Vrhovnom kasacionom sudu do 2017. godine. Nikada nije bio član nijedne političke stranke.

Živojin Rakočević je novinar iz Gračanice.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.

Dobitnik je Brankove nagrade Matice srpske u Novom Sadu, pripala mu je i godišnja nagrada Milan Pantić za istraživačko novinarstvo i hrabrost u izveštavanju (događaji u vezi sa pogromom Srba 17. marta 2004).

Rakočević je dobio glas 144 poslanika, niko nije bio protiv i nije bilo uzdržanih. 

Na zasedanju skupštinskog Odbora održanom pre sedam dana, koje je trajalo manje od osam minuta, umesto dva kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložena su tri, kao „solomonsko rešenje“, iako ono nema uporište u zakonu.

U Zakonu izričito stoji da „članove Odbora Agencije bira Narodna skupština na predlog… Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora“.

Međutim, zajednički predlog Poverenika i Zaštitnika građana je izostao. Umesto toga, Odbor je odlučio da umesto jednog predloži dva kandidata – Janka Lazarevića, kao predlog zaštitnika građana i Vidu Petrović Škero, za kojeg je Odbor tvrdio da je predlog Poverenika.

Ipak, Poverenik Šabić je naveo da on nije predlagač kandidatkinje Škero jer je Odbor još ranije utvrdio da je neophodno izabrati novog kandidata pošto je ona bila izbor bivšeg zaštitnika Saše Jankovića i njega.

Kako je Šabić smatrao da sva procedura oko vraćanja predloga nije poštovana i okončana, nije dat novi zajednički predlog za člana Odbora Agencije.

Ovo je predsednik Odbora Petar Petrović okarakterisao kao odbijanje saradnje i odlučio se na neuobičajen korak – dva odvojena umesto jednog zajedničkog kandidata poverenika i zaštitnika građana.

S druge strane, Šabić je ocenio da su na tom skupštinskom Odboru birani članovi po "politikantskoj kombinatorici koja sa zakonima i pravom nema nikakve veze".

Navodni Poverenikov predlog da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude Vida Petrović Škero nije izglasan.

Novi mandat za Jorgovanku Tabaković

Skupština Srbije je ponovo izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije (NBS).

Za izbor Jorgovanke Tabaković na mesto guvernera NBS glasalo je 142 poslanika, protiv je bilo šest poslanika, a nije bilo uzdržanih.

Većinom glasova svih narodnih poslanika Narodna skupština je izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernerku Narodne banke Srbije. 

Poslanici su izabrali i Željka Jovića za viceguvernera, za koga je glasalo 142 poslanika, dvoje je bilo uzdržano, a protiv niko.

Izvor: Beta