Ramuš Haradinaj podneo ostavku: U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je danas neopozivu ostavku, a kako je objavila prištinska “Koha” razlog je što je kao osumnjičeni pozvan pred Specijalni sud za zločine OVK. On je pismo svoje ostavke pročitao na kraju današnje sednice Vlade.

Ramuš Haradinaj

“Nisam optužen, išao sam na razgovor”, rekao je on.

Haradinaj je istakao da ostavku podnosi kako ne bi naneo štetu Kosovu, piše Koha.

„Na sastanku vlade sam objavio da sam podneo ostavku na dužnosti premijera Kosova, razlog tome je poziv za ispitivanje koji sam dobio kao osumnjičen od Specijalnog suda za Kosovo u Hagu. Hteo sam da tu situaciju odvojim od časti moje države i časti premijera. Ne ide premijer Kosova pred sud, i ne ide država Kosovo, nego ide Ramuš Haradinaj“, naveo je.

Tači: Gorke vesti

Hašim Tači, predsednik Kosova je, reagujući na Haradinajevu ostavku, na svom Fejsbuk profilu objavio da su pored Haradinaja, na saslušanje u Hag pozvan i Bislim Zirapi, nekadašnji načelnik štaba OVK i još neki bivši oficiri OVK. Za njega su to, kako je napisao, "gorke vesti".

"Nažalost, saznao sam da je Specijalni sud pozvao na razgovor i bivšeg načelnika štaba OVK Bislima Zirapija, mog savetnika, bivšeg komandanta Operativne zone Dukađini premijera Ramuša Haradinaja, kao i neke druge bivše oficire OVK. Iz medija sam saznao za njegovu ostavku. Poštujem njegovu odluku i kao predsednik Republike Kosovo vas uveravam da ću delovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti o kojima će građani Kosova biti obavešteni na vreme. Verujem u čistoću rata OVK i u visoke moralne vrednosti vojnika slobode", napisao je Tači.

On je rekao da je na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora. 

"Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova", naveo je Haradinaj. Kako je naveo, taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i dalje će ostati na snazi.

Portparol Specijalnog tužilaštva za Insajder: Štitimo privatnost svakog lica

U Specijalnom tužilaštvu za zločine OVK u Hagu Insajderu nisu potvrdili informaciju da je Haradinaj osumnjičen. Na pitanje da li ima status osumnjičenog, Kris Benet, portparol Tužilaštva, navodi da te informacije ne smeju da iznose u javnost.

“Imamo obavezu da zaštitimo privatnost svakog lica, to je deo naših pravila”, kaže Benet za Insajder. 

Profesor ustavnog prava: Tači ima 45 dana da raspiše izbore

Profesor ustavnog prava u Prištini Mazlam Baraliu izjavio je da posle današnje ostavke premijera Ramuša Haradinaja, predsednik Kosova Hašim Tači treba da raspiše vanredne parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe u roku od 45 dana.

"Predsednik Kosova treba da proglasi izbore u roku od 45 dana i oni moraju imati karakter prevremenih ili vanrednih izbora. U zakonskim rokovima trebalo bi da ih organizuje sekretarijat Izborne komisije", rekao je Baraliu za prištinsku agenciju telegrafi.com.

Po odredbama Ustava Kosova, predsednik ima zakonsko pravo da pre objavljivanja odluke o raspisivanju vanrednih izbora, iz redova vladajuće koalicije predloži novog mandatara, koji bi u roku od 15 dana obavestio predsednika može li da obezbedi dovoljno glasova za izglasavanje nove Vlade ili ne.

Međutim, u aktuelnim odnosima unutar vladajuće koalicije koja ima samo 53 glasa u parlamentu, nemoguće je da neko od budućih mandatara obezbedi potrebnu većinu od 61 glasa, tako da je najizglednija opcija da Tači odmah odluči da raspiše prevremene i vanredne parlamentarne izbore.

Dodik: Ostavka Haradinaja farsa i pritisak na Vučića; Vučić o ostavci premijera Kosova u subotu

Državni vrh Srbije nije se zvanično oglasio povodom ostavke Haradinaja. Reakcija nema ni od pripadnika Srpske liste koji su Haradinajevi koalicioni partneri u kosovskoj vladi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako prenose mediji, svoj stav o ostavci premijera Kosova izneće u subotu. 

Nakon što je zvanično saopšteno da je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na funkciju premijera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i Nebojšom Stefanovićem, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i generalnim sekretarom predsednika Srbije Nikolom Selakovićem. Kako je objavio Blic sastanku, na kome se "razmatrala novonastala situacija i posledice ostavke premijera Kosova Ramuša Haradinaja", prisustvovao je i predsednik predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je gostujući u Dnevniku RTS izjavio da mu ostavka premijera Kosova Ramuša Haradinaja "liči na farsu" koja bi trebalo da bude osnova za "dodatni pritisak na Srbiju i predsednika Aleksandara Vučića".

Milorad Dodik je rekao da Haradinaju nije presuđeno u haškom Tribunalu, a da je sada "pozvan na nešto što bi trebalo da bude slično".

On je izjavio da je Vučiću rekao da "svi zajedno ovome treba da posvetimo više pažnje" i da narod, pogotovo u Republici Srpskoj, očekuje da se "kosovsko rešenje postavi kao svesrspko".

Haradinaj dva puta oslobođen pred Haškim tribunalom, tužioci ukazivali na problem zaštite svedoka

Ramuš Haradinaj je 1989. godine nakon što je odslužio tadašnju Jugoslovensku narodnu armiju emigrirao u Švajcarsku gde je radio na građevini i kao obezbeđenje u noćnim klubovima. Nekoliko godina kasnije pridružio se Narodnom pokretu za Kosovo, organizaciji koju su osnovali Albanici u dijaspori, a iz koje je kasnije formirana Oslobodilačka vojska Kosova.

Tokom sukoba na Kosovu uključio se u politiku, do sredine 1998. bio je lokalni komadant područja oko rodnog sela, ali je ubrzo postavljen za komandanta zone OVK gde je i dočekao kraj rata.

U rodnom selu je formirao specijalnu jedinicu koja je nazvana „Crni orlovi“, koju su srpski izvori povezivali s masovnim mučenjem i ubijanjem nekoliko desetina srpskih civila čija tela su pronađena u Radonjićkom jezeru i u bunarima na području opštine Dečani.

Srpske optužbe na račun Haradinajevog ratnog delovanja sadrže ukupno više od 100 tačaka, uključujući i ubistvo nekoliko desetina srpskih civila čija su tela pronađena u Radonjičkom jezeru, nedaleko od Glođana, krajem 1998. godine.

Ovo je drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu. Nakon izbora 2004. godine imenovan je za premijera Kosova, ali se na toj poziciji zadržao 100 dana pre nego što ga je Haški tribunal optužio za ratne zločine. Tri godine kasnije, sud u Hagu je doneo oslobađajuću presudu.  Suđeno mu je još jednom od 2011. do 2012. godine, kada je ponovo oslobođen.

Ta dva suđenja pratio je čitav niz kontroverzi, uključujući i smrt nekolicine svedoka, a glavni tužioci Haškog tribunala, prvo Karla del Ponte, a potom i Serž Bramerc u nekoliko navrata su, bez rezultata, upozoravali na problem zaštite svedoka u suđenju Ramušu Haradinaju.

Nakon opštih izbora koji su održani u junu 2017. godine na Kosovu, Haradinaj je izabran za mandatara za sastav nove Vlade Kosova. Parlament je potvrdio njegovo imenovanje sa 61 glasom „za“. Ostalih 58 poslanika je bojkotovalo glasanje.

Haradinaj je u Hag pozvan svega dan nakon što je Austrijska policija na bečkom aerodromu nakratko zadržala njegovog mlađeg brata, Dauta, zbog poternice koju su izdale srpske vlasti.

Izvor: Koha, Insajder, Beta