Raspala se poslanička grupa DJB - pet poslanika u „Politika mora biti drugačija“, u DJB samo Radulović i Stamenković

Pokret Dosta je bilo koji je nakon izbora imao najbrojniju opozicionu poslaničku grupu od 16 poslanika, ostao je bez poslaničke grupe u Skupštini Srbije, nakon što ju je napustilo petoro poslanika, predvođenih i dalje aktuelnim predsednikom DJB Branislavom Mihajlovićem i funkcionerom Dušanom Pavlovićem. Tako se raspala inicijalna poslanička grupa, formirana posle izbora 2016. godine, a od nje su nastale tri nove, sastavljene uglavnom od bivših funkcionera tog pokreta. Kako za Insajder kažu nekadašnji članovi DJB, Branislav Mihajlović, koji je pre šest meseci izabran za novog predsednika DJB, do danas nije dobio rešenje na osnovu kojeg bi mogao da kontroliše račun Pokreta niti finansijske izveštaje.

Dosta je bilo

Nekad najbrojnija opoziciona poslanička grupa Dosta je bilo, koja je na parlamentarnim izborima 2016. godine napravila veliko iznenađenje, raspala se u roku od nekoliko dana. U isto vreme Branka Stamenković, zamenica predsednika, pokrenula je inicijativu za izglasavanje nepoverenja predsedniku Pokreta Branislavu Mihajloviću, Pokret je napustilo dvoje potpredsednika i ukupno tri poslanika, a u Skupštini DJB predstavljaju još samo Saša Radulović i Branka Stamenković.

Urušavanje DJB počelo je saopštenjem na zvaničnom sajtu, u kom je navedeno da Dušan Pavlović napušta DJB i to zbog njegovog „neslaganja s politikom prema Kosovu“. Kako je u saopštenju pisalo, stav Pavlovića je da „trenutnoj vlasti treba prepustiti da neometano završi Kosovo“.

Nakon ovako sročenog teksta, na Tviteru se oglasio i predsednik DJB Branislav Mihajlović, čiji su navodi samo dodatno mogli da zbune javnost. On se „u svoje lično ime i u ime organizacije energično i s gnušanjem“ ogradio od saopštenja Pokreta“, uz napomenu da je to stav par pojedinaca.

Potom su DJB napustila još tri poslanika, među kojima su i potpredsednici Ana Stevanović i Ratko Jankov, a iz Pokreta je otišla i poslanica Jasmina Nikolić. Uz Pavlovića i Mihajlovića, oni su danas podneli zahtev za formiranje nove poslaničke grupe „Politika mora biti drugačija“.

U isto vreme, inicijalna poslanička grupa Dosta je bilo prestaje da postoji, jer se od neophodnih pet svela na svega dva poslanika - Sašu Radulovića i Branku Stamenković.

Sukob oko upravljanja finansijama

Ana Stevanović, sad već bivša potpredsednica DJB i poslanica u Skupštini, kaže za Insajder da je inicijalna kapisla za istupanje iz Pokreta bilo „jezivo“ saopštenje povodom odlaska Dušana Pavlovića. Ona navodi da je to razlog i zašto su DJB napustili Jasmina Nikolić, Miroslava Milenović i Ratko Jankov. Sa i dalje aktuelnim predsednikom DJB Branislavom Mihajlovićem, oni su podneli zahtev za formiranje nove poslaničke grupe.

Na pitanje Insajdera kako je moguće da je celo rukovodstvo napušta DJB i ko upravlja tim pokretom i piše saopštenja bez odobrenja vodećih ljudi, Stevanović  ističe da je Saša Radulović, i posle izbora u aprilu, ostao ovlašćeno lice DJB.

„Mihajlović zapravo nije imao mogućnost da kontroliše finansije stranke, iako je izabran za predsednika još pre pola godine. Ja to nisam znala do pre nekoliko nedelja. Kako je i sam izjavio, nikad nije dobio rešenje nad računom niti finansijske izveštaje DJB. Sa njima raspolaže Saša Radulović“, navodi Stevanović.  

Međutim, Branka Stamenković, zamenica predsednika DJB, tvrdi da je sukob oko finansija u potpunosti izmišljen i da Mihajlović „od preuzimanja dužnosti do sada nije nijedan jedini put na bilo kojoj sednici Predsedništva izneo ni najmanju primedbu ove vrste“.

„Pritisnut činjenicom da je inicijativu za njegovu smenu potpisala većina članova Glavnog odbora, Branislav Mihajlović pokušava da iza ovih neistina sakrije činjenicu da su njegovih šest meseci mandata na mestu predsednika DJB obeležili konstantno kršenje Statuta, prekoračenja ovlašćenja i samovoljne, autoritarne odluke koje su nanele štetu ugledu stranke“, navela je Stamenković.

Tri poslaničke grupe proistekle iz DJB

I dok poslanička grupa Dosta je bilo prestaje da postoji, u srpskom parlamentu u poslednje dve godine nastale su tri nove grupe poslanika. Prva je formirana početkom 2017, kada su iz DJB istupili Sonja Pavlović, Aleksandra Čabraja i Jovan Jovanović. Oni su sa Zoranom Živkovićem i Marinikom Tepić formirali Klub samostalnih poslanika.

Potom je posle beogradskih izbora, DJB napustilo još petoro poslanika predvođenih Aleksandrom Stevanovićem i Tatjanom Macurom, koji su osnovali Pokret centra i poslanički klub Slobodni poslanici.

Danas je u parlamentu predat zahtev za formiranje trećeg poslaničkog kluba „Politika mora biti drugačija“, čiji će predsednik biti Dušan Pavlović, a njegova zamenica Ana Stevanović.

Izvor: Insajder