Raspuštena Skupština Kosova, parlamentarni izbori u oktobru

Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, Kosovska skupština je na današnjoj sednici izglasala predlog za raspuštanje šestog saziva ove skupštine. Predlog je usvojen sa 89 glasova „za“, dva glasa protiv i jednim uzdržanim glasom. Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici.

Skupština Kosova

Prema Ustavu Kosova, Skupština se raspušta dvotrećinskom većinom glasova poslanika, odnosno njih 80.

Prema pisanju medijija, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore, a u igri su 22. septembar, 29. septembar ili 6. oktobar, kosovski predsednik je već odabrao poslednji. Taj datum je u jednom od svojih izjava spominjao i srpski predsednik Aleksandar Vučić. 

Pregovori o predizbornim koalicijama

Ranije su predizbornu koaliciju formirali Alijansa za budućnost Kosova (AAK) premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, i Socijaldemokratska partija (PSD), gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija.

S druge strane, u razgovorima o predizbornoj koaliciji su još dve opozicione partije, pokret Samoopredeljenje (VV) Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe.

U kratkoj debati koja je prethodila glasanju o predlogu za raspuštanje kosovske skupštine, šef poslaničke grupe Demokratski savez Kosova (LDK) Avdulah Hoti, poručio je da će vlada PAN otići u istoriju kao najobimnija, ali i kao vlada čiji su zvaničnici suočeni sa optužnicama. Naveo je i da je ova vlada, ali i predsednik, pokušala da vodi neustavan dijalog sa Srbijom, te da politički konsenzus oko dijaloga nikada nije postignut.

Problema je bilo i u spoljnoj politici, podsetio je Hoti, ukazavši na to da građani Kosova i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a da Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije Interpol.

Prva tačka dnevnog reda bila je ratifikacija sporazuma IPA Kosova i Evropske unije za 2018. godinu, na osnovu kojeg bi Kosovo od EU trebalo da dobije 90 miliona eura. Zakon IPA o finansiranju Evropske unije usvojen je sa 101 glasom „za“.

Današnju sednicu Skupštine zakazao je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, koji je prethodno odbio zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija da pobednička koalicija na prethodnim izborima predloži novog kandidata za premijera.

Veselji je odgovorio da „nema nameru” da uradi tako nešto navodeći da na osnovu aktuelnih okolnosti i političke volje partija na vlasti, izbori ostaju najbolja opcija za zemlju.

Takav Tačijev zahtev usledio je dve nedelje nakon ostavke Ramuša Haradinaja zbog saslušanja pred Specijalnim sudom za zločine OVK. Haradinaj se pred sudom u Hagu branio ćutanjem, ali i dalje se ne zna za šta se tačno on sumnjiči.

Izvor: KoSSev, Insajder