Raste broj potpisnika proglasa „Ujedinjeni protiv kovida“: Istinu o epidemiji zahteva više od 700 lekara

Otvoreno pismo Vladi i ostalim nadležnim institucijama, u kojem se, između ostalog, traži formiranje novog Kriznog štaba, od juče je potpisalo više od 700 lekara. Potpisi su objavljeni na sajtu Ujedinjeni protiv kovida. Ni Ministarstvo zdravlja, niti Vlada se nisu do sada oglasili povodom ovog zahteva, jedino je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević juče na konferenciji za novinare rekla da „svako ima pravo na svoje mišljenje“, ali da na spisku „nije videla kompetentne za zarazne bolesti“.

Privremena bolnica Beogradski sajam, koronavirus Foto: Srđan Ilić

U otvorenom pismu se navodi da „ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa“, već da su tehnički organizatori oni koji su prvi potpisani.

„Kao lekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog piše, ’održavaću svim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja’, smatramo da nam je moralna i profesionalna obaveza da ukažemo na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Odlučujemo se na javno istupanje jer ne vidimo drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi. Ne samo Hipokratova zakletva, već i opšta etika nalaže da ukažemo na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im dalji rad“, piše u pismu.

Navodi se da je potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom, te da se to nikako ne može opravdati stručnim motivima.

„Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19“, ističe se u pismu.

Zahtevi potpisnika su da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Zahtev je i nezavisna istraga ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, da „odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini“, da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima.

Potpisnici traže da se javnosti pod hitno razjasne uzroci neuspeha trenutnog Kriznog štaba, da se, kako se navodi, stane na put zastrašivanju i politizaciji ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Kisić Tepavčević: Među potpisnicima nema ni epidemiologa, ni infektologa, ni imunologa...

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Batut tvrdi da Krizni štab ni u nekom trenutku nije izgubio kontrolu nad epidemijom koronavirusa. Ona je na jučeršanjoj konferencije za novinare kriznog štaba na pitanje o tome kratko odgovorila – ne. Govoreći o pismu lekara, rekla je da „svako ima pravo na svoje mišljenje“, ali i napomenula da među potpisnicima nema infektologa, imunologa i epidemiologa.

„U Srbiji ima 33.000 lekara. Kolege koje su dale potpis na određenu izjavu pretpostavljam da imaju kompetencije kada su u pitanje zarazne bolesti, mada među njima nema ni epidemiologa, ni infektologa, ni imunologa. Nismo čuli nikakve konkretne predloge, a otvoreni smo za njih. Pozivaju se na Hipokratovu zakletvu, ali nisu je samo oni položili, već i svi mi koji smo završili Medicinski fakultet, i dajemo u svakom trenutku sve od sebe da prepoučimo odluke koje su najbolje za populaciju“, navodi Kisić Tepavčević.

Ponovila je da na spisku ne vidi imena koja su kompetentna kada su u pitanju zarazne bolesti.

„Pozivamo sve osobe koje su kompetentne u ovoj oblasti i ukoliko misle da mogu da daju doprinos – da nam se pridruže“, poručila je.

Ona tvrdi i da su Ministarstvo zdravlja kontaktirali lekari koji žele da njihov potpis bude skinut jer kažu da im nije bilo jasno opisano šta potpisuju.

„Što se tiče mera, one se donošene u skladu sa indikatorima koji su tada postojali. Ništa ne treba da se krije, niti se krilo. Kada je veliki broj obolelih, mi otvaramo bolnice, kada nema obolelih - zatvaramo bolnice. U jednom trenutku kapaciteti prijema su bili na Infektivnim klinikama i ni oni nisu bili popunjeni. Da li je popuštanje mera svuda u svetu dovelo do transmisije virusa? Da, jeste, u celom svetu. Pretpostavljam da nam je uvek lakše da neko drugi bude kriv, ali mora da se preuzme odgovornost“, kaže zamenica direktorke Batuta.

Izvor: Insajder