Reakcije na kandidaturu Saše Jankovića

Danas je zaštitnik građana Saša Janković zvanično najavio da će se kandidovati za predsednika Srbije kada budu raspisani izbori. Predstavnici vlasti su tu informaciju uglavnom ocenili kao očekivanu, navodeći da zvanična kandidatura dokazuje da je ombudsman koristio svoju funkciju u političke svrhe. 

Zgrada Vlade RS

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da predsednička kandidatura zaštitnika građana Saše Janković za njega nije ništa novo i da je još pre dve godine znao da će se to desiti.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je konstatovao da je sad jasno ko je rušio institucije, o čemu, primetio je, on upozorava već tri godine, a zbog čega su mu prebacivali za lažne optužbe.

Kako kaže, dobro je što je više kandidata, ali nije dobro što su neki postali to "s drugih funkcija", što je, kako je ocenio, zloupotreba tih institucija.

"Želim im mnogo uspeha i čestitam na pobedi unapred", poručio je Vučić i dodao: "Pokušaćemo da im se suprotstavimo."

Premijer je dodao da nije tajna šta misli o radu zaštitnika građana i dodao da će pokušati da pobedi dvojicu "dosovskih" kandidata, "najmoćnijih u ovom trenutku".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da zaštitnik građana Saša Janković treba da se kandiduje na predsedničkim izborima, ali da ne misli da je ozbiljan kandidat.

"Kandidat može biti svako od nas. Mislim da Janković treba da se kandiduje, ali je pitanje shvatanja morala da li to treba da učini sa funkcije koju obavlja", rekao je Nikolić na novogodišnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Nikolić je ocenio da Janković "čuva funkciju", upitavši: "A šta će da radi kada izgubi na izborima?"

Na kandidaturu Saše Jankovića reagovala je i ministarka Zorana Mihajlović, koja je ocenila da je izjava Jankovića da će biti predsednički kandidat još jedan dokaz da je koristio svoju funkciju za predsedničku kampanju.

Saša Janković konačno je priznao ono što moje kolege i ja govorimo već nekoliko meseci - da će biti kandidat za predsednika Srbije. Njegovo priznanje je još jedan dokaz toga da je sve vreme koristio vrlo odgovornu funkciju zaštitnika građana za predsedničku kampanju, što nije mi moralno ni korektno, istakla je Mihajlovićeva i dodala da od njega očekuje ostavku na mesto zaštitnika građana.

"To bi bilo pošteno i odgovorno prema svim građanima Srbije", istakla je Zorana Mihajlović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da nije ništa novo to što je Saša Janković formalno objavio kandidaturu za predsednika Srbije.

"Nakon formalnog najavljivanja kandidature jasno je da imate političku agendu i politički cilj i da više ne zastupate sve građane, već samo one koji se slažu s vašom idejom i vašim političkim ciljem", rekao je Stefanović novinarima u Policijskoj stanici Palilula, gde je prisustvovao predstavljanju video-nadzora u osnovnim školama.

Stefanović je rekao da Saša Janković ne samo da ne može biti efikasan zaštitnik građana zato što se bavi politikom, već i da nikada nije ni bio efikasan zaštitnik građana.

"On ne obavlja dobro posao. Drži političke tribine i govore, zbog čega nije dobar zaštitnik građana", rekao je Stefanović i dodao da je to "stvar morala" Saše Jankovića.

Poslanici o kandidaturi Saše Jankovića

Poslanici u Skupštini Srbije danas su različito reagovali na najavljenu kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kaže da Janković ima legitimno pravo da se kandiduje, ali da sumnja da će uspeti da prikupi 10.000 potpisa.

On ističe da najava kandidature nije korektna i da pokazuje ono što oni tvrde od ranije - da se zaštitnik građana, sa te funkcije, bavio politikom.

Lider Nove stranke Zoran Živković podržava najavljenu kandidaturu Jankovića. Kako ističe, u statutu njegove stranke stoji da predsednički kandidat treba da bude nestranačka ličnost.

Janković je, kako ističe, dosadašnjim delovanjem pokazao da štiti vrednosti za koja se Nova stranka zalaže.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić kaže da će se stranački organi izjasniti o kandidaturi zaštitnika građana za predsednika Srbije. "Stranački organi će doneti odluku o tome, ali me je lično vrlo ohrabrilo da je (Janković ) obznanio da će se kandidovati".

Ona je rekla i da veruje "da je to dobar put", ali je dodala da slede razgovori na nivou stranke.

Izvor: Blic, N1