Rebić: Povređeno više policajaca, pet demonstranata uhapšeno, sumnjamo da je organizator protesta Srđan Nogo

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da su petorica demonstranata koji su upali u Skupštinu privedeni i da će o daljem procesuiranju odlučiti tužilac. Kako je rekao, prema podacima dobijenim sa terena jedan broj policajaca je povređen.

Vladimir Rebić

Rebić je za RTS rekao da nije bilo nikakve najave ni naznake demonstracija. Kada su primetili da počinje okupljanje pojačan je broj policajaca, ali je broj demonstranata brzo rastao. U prvom trenutku je jedna grupa uspela da probije policijski kordon i upadne u Skupštinu i oni su uhapšeni.

„Među njima je i Damjan Knežević za kojeg procenjujemo da je uz Srđana Noga jedan od glavnih organizatora. Oni su, između ostalog, i pozivali građane“, rekao je Rebić. 

Kako je dodao, policiji je brzo stiglo pojačanje, uspeli su da se konsoliduju i povrate kontrolu. 

On je rekao da će policija reagovati i sprečiti svako huligansko ponašanje, anarhiju, nasilje i napad na institucije. Nije mogao da kaže ko su organizatori jer se to još utvrđuje.

"Naša je procena da su to sledbenici (bivšeg narodnog poslanika) Srđana Noga i (vođa inicijative "Nema predaje Kosovа i Metohijе") Damjana Kneževića. Sledi analiza i utvrđivanje da li je bilo još nekih učesnika koji su pozivali na ovakvo ponašanje", rekao je Rebić.

Direktor policije je rekao i da će na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera biti utvrđen identitet onih koji su bacali kamenice i druge predmete na policiju i oni će biti procesuirani. 

Ocenio je da je na skupu bilo oko 5.000 građana, koji nisu svi bili militantni i nasilni, a da je jedna manja grupacija od 100 ili 200 demonstranata probila policijski korodon prilikom pokušaja upada u Skupštinu.

„Mislim da smo pokazali da ćemo u svakoj ovakvoj situaciji energično reagovati i nećemo dopustiti da bilo ko ugrožava zdravlje i život ostalih građana Republike Srbije, svakako i policije, da ćemo zaštititi i imovinu države i imovinu svih građana i da će svih oni koji smatraju da na ovakav način mogu da sami sprovode pravdu vrlo brzo biti procesuirani“, rekao je Rebić.

On je dodao i da je manjih incidenata bilo i u Novom Sadu gde su ka Gradskoj kući bacane kamenice i flaše.

Izvor: Insajder