Rebić: Privedeno 18 osoba, besmisleno je tražiti od policije da ih pusti na slobodu, jer sud odlučuje o tome

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je u prethodna dva dana na protestima i prilikom upada u zgradu Radio televizije Srbije privedeno 18 osoba, od kojih osam zbog sumnje da su učinili krivična dela. Rebić je naveo da je besmisleni protesti ispred zgrade Policijske uprave za Grad Beograd i zahtevi opozicije da se uhapšeni puste na slobodu, jer policija ne odlučuje o tome. Savez za Srbiju jutros je ponovio zahtev da se uhapšeni kojima je, kako su naveli, određen pritvor do 30 dana oslobode danas do 15 sati.

Vladimir Rebić

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da su tri osobe zadržana u pritvoru jer su nasilno ušle u RTS, pretile motornom testerom, razbila staklo i “bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicimana”. On je naveo i da je zbog prekršaja pred nadležnim sudovima sedam osoba hitno procesuirano, od kojih je šestoro osuđeno na 30 dana zatvora, a jedna osoba na novčanu kaznu.

“To nisu deca, svi uhapšeni imaju do 20, pa čak i više od 40 godina”, rekao je Rebić za RTS.

On je izjavio da su besmisleni protesti ispred zgrade Policijske uprave za Grad Beograd i jučerašnji zahtevi da se uhapšeni puste na slobodu, jer policija ne odlučuje o tome.

“Srbija je pravna država, jasno je da policija ne može da se meša u donošenje odluka drugih organa. Nerealno je očekivati da načelnik policije pozove sud", rekao je Rebić.

On je naveo i da ukoliko se nastave protesti na "nedemokratski način", na njima će biti angažovano više policije.

SzS: Predstavnici režima prete svima koji učestvuju u protestu

Savez za Srbiju danas je u saopštenju ponovio zahtev da vlast “ima rok do 15 časova” da iz pritvora pusti ljude koji su bili u zgradi RTS-a i mlade koji su privedeni na protestu ispred Predsedništva i MUP-a pod “različitim izgovorima policije”.

Kako se navodi u saopštenju, Savez smatra da su to “politička hapšenja” i da su predstavnici režima počeli da hapse i prete svima koji učestvuju u protestu.

“Osuđujemo hapšenje mladih ljudi koji imaju između 18 i 28 godina: Pavle Cvejić, Krsta Tomković, Uroš Savić, Stefan Simić i drugi, koji su privedeni pod različitim izgovorima policije”, piše u saopštenju.

Uhapšenima je, kako navodi Savez, određeno 30 dana pritvora i “ekspresno” su prebačeni u zatvor u Padinskoj skeli, dok se oni koji su prebili Borka Stefanovića i zapalili kuću novinaru Jovanoviću nalaze na slobodi.

Jedan od uhapšenih Stefan Simić na svom Tviter nalogu objavio je da je pušten na slobodu i naveo da “nastavlja borbu”.

Jučerašnji protest u Beogradu završen je zahtevom vlasti puste uhapšene demonstrante danas do 15 časova. Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik pokreta Dveri poručio je da će se u suprotnom građani okupiti i “ići do kraja”.

Predstavnici opozicije su se juče sa građanima nakon demonstracija ispred Predsedništva uputili u policijsku upravu kako bi zahtevali oslobađanje svih uhapšenih nakon upada u zgradu RTS.

“Gospodo na vlasti, imate rok do sutra do 15 časova da pustite na sloboodu sve uhapšene u zgradi RTS-a, ako je neko odgovoran odgovorni smo ja, Đilas, Lutovac, Stefanović i svi drugi lideri opozicije, uhapsite nas, a ne mlade ljude”, rekao je Obradović sa kamiona ispred policijske uprave.

Deo učesnika protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu u subotu je upao u zgradu RTS nakon organizovanja “Dnevnika slobodne Srbije”. Desetine građana predvođeni predsednikom Dveri Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom i Jelenom Anasonović, jednom od organizatorki protesta, ušli su u RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara.

Boško Obradović je tada saopštio da zahteva gostovanje predstavnika protesta “Jedan od pet miliona” odmah u programu RTS-a.

“Tražimo malu stvar  - vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici”, rekao je lider Dveri.

On je nakon toga rekao odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli.

“Neka dođu Nenad Lj. Stefanović i Dragan Bujošević da pregovaramo. Mi se odavde nećemo razići dok nas ne puste na RTS”, izjavio je Obradović.

Policija je oko 21.30 građane počela da izvodi iz zgrade, a ministar Nebojša Stefanović je oko 23 sata saopštio da je situacija "pod kontrolom".

Izvor: Beta, Insajder