Rejnders: Uslovi za slobodu medija moraju biti ispunjeni

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders izjavio je da je sloboda medija neodvojivi deo svake demokratije i da uslovi koje Srbija mora da ispuni na tom planu u procesu pristupanja EU nisu predmet pregovora.

Didije Rajnders

U intervjuu agenciji Beta uoči sutrašnje posete Beogradu, Rejnders je naveo da je Evropska komisija u svom izveštaju, već dve godine uzastopce, konstatovala da u Srbiji "na polju slobode izražavanja i medija nije ostvaren napredak".

On je ocenio da je izveštaj veoma jasan u smislu analize i preporuka.

"Kao i u svim drugim oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, ti zahtevi nisu predmet pregovora, oni se moraju ispuniti u okviru onoga što zovemo 'suštinske stvari na prvom mestu'", rekao je Rejnders.

Prema njegovim rečima, "medijska scena na kojoj mediji mogu da rade slobodno i odgovorno pružajući raznolikost divergentnih pogleda, ali uz poštovanje ljudskog dostojanstva i bez pribegavanja zastrašivanju, govoru mržnje i klevetama neodvojiva je od svake demokratije".

 Rejnders je rekao da je sloboda medija "deo globalne vladavine prava" kojoj je Belgija kao jedan od osnivača EU "istinski veoma privržena i to će i ostati".

Regionalna saradnja i odnosi s Prištinom ključne teme

Rejnders je izjavio da regionalna integracija na Zapadnom Balkanu nije zamena za proširenje EU već komplementaran proces koji treba da olakša ispunjenje tog cilja.

Pored približavanja EU i saradnje u regionu jedna od važnih tema njegovih razgovora biće i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Rejnders je rekao da želi "pažljivo da sasluša procenu Srbije", jer je "svestan da je to pitanje od ključnog značaja za Srbiju i za region".

Bez vladavine prava nema investicija

Govoreći o izazovima sa kojima se Srbija suočava na putu ka EU, Rejnders je rekao da mu je "drago što vidi" da se "veliki ekonomski izazovi kao što su strukturni budžetski deficit, državna preduzeća gubitaši i reforma javne uprave rešavaju na organizovan i održiv način", ali je dodao da "okosnicu svake zdrave ekonomije čine mala i srednja preduzeća" kojima treba pomoći da se suoče sa tržištem na kojem često ne vladaju fer uslovi.

To je, dodao je belgijski ministar, "direktno povezano sa još jednim velikim zadatkom - efikasnom primenom i poštovanjem vladavine prava", jer je malo verovatno da će biti ulaganja tamo gde nema vladavine prava.

"Mi vrlo pažljivo pratimo napore koje Srbija preduzima kako bi se postepeno približavala velikoj pravnoj tekovini EU. Kao zemlja osnivač (EU), ne zalažemo se samo za princip striktnog i fer uslovaljavanja već smo uvek otvoreni za raspravu sa pregovaračkim timom o tome koji su najbolji načini da se ostvari napredak na svakom polju i u svakom poglavlju", rekao je on.

Kriza poverenja

Na pitanje o tome da li EU ima plan kako da se suprotstavi rastućem uticaju Moskve i ruskih državnih medija u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, o čemu otvoreno govore evropski i američki zvaničnici, Rejnders je rekao da bi EU "veoma volela da može na Rusiju da gleda kao na strateškog partnera sa kojim bi blisko sarađivala", ali da su "događaji u istočnoj Ukrajini i jednostrana ruska aneksija Krima 2014. izazvali krizu poverenja u širem regionu OEBS-a".

On je rekao da EU nijednu zemlju ne prisiljava da postane njena članica, ali da onima koje to žele, kao što je na primer Srbija ili bilo koja druga zemlja na Zapadnom Balkanu, pokušava da pomogne da ostvare zacrtani cilj kroz podršku primeni vrednosti i pravne tekovine EU.

"Dakle - da, možemo se takmičiti sa drugim (ruskim) medijima, ako hoćete, mnoštvom rezultata koje ćemo pokazati. Ali, kao što rekoh, mnogo radije bismo sarađivali i zajedno sa našim saveznicima nastavićemo da stremimo dijalogu i partnerstvu umesto skupoj konfrontaciji", rekao je Rejnders u intervjuu agenciji Beta.

Izvor: Beta