Rektor BU: Mali bez doktorske diplome do okončanja postupka

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević izjavio je danas da bi Nacionalni savet za visoko obrazovanje u narednim danima trebalo da imenuje jednog člana stručne komisije za preispitivanje osporene doktorske disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog, a ako Savet to ne uspe, aneksom bi trebalo promeniti Etički kodeks kako bi Stručnu komisiju za preispitivanje doktorske disertacije gradonačelnika Siniše Malog mogao da imenuje univerzitet. Bumbaširević je naglasio da Siniši Malom doktorska diploma nije uručena, niti će je dobiti dok se postupak ne okonča, prenosi list Danas.

univerzitet

Na pitanje Danasa da li će na bilo koji način reagovati povodom zahteva grupe profesora i istraživača da se pokrene postupak protiv mentora i članova Komisije pred kojoj je Mali odbranio doktorat, Bumbaširević je odgovorio da “nema mogućnosti da reaguje na drugi način”.

„Jedino što mogu je da apelujem na kolege da završe posao, jer bilo šta drugo da preduzmem ne bi bilo u skladu sa procedurom, a onda bi svaka odluka mogla biti sudski ili na neki drugi način oborena“, rekao je Bumbaširević.

On je istakao da je Fakultet organizacionih nauka uspeo da imenuje dva člana stručne komisije, kao i da jednog člana još nije imenovalo Veće društveno-humanističkih nauka.

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je za Danas da to telo nema ingerencije da se bavi spornim doktorskim disertacijama, napominjući da su pitanja nastave i doktorskih studija u nadležnosti Senata. Kako je rekao, Savet se bavi finansijskim aspektima funkcionisanja Univerziteta i investicijama.

Podsetimo, grupa profesora i doktora predala je juče u Rektoratu Univerziteta u Beogradu zahtev da se poništi doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, jer smatraju da je taj rad plagijat. Oni smatraju da Mali ne treba da bude promovisan u zvanje doktora nauka, a da članovi komisije pred kojima je branio doktorsku tezu treba da budu procesuirani pred etičkom komisijom.

Taj zahtev potpisalo je 339 doktora nauka, a oni očekuju da se zahtev nađe i na dnevnom redu neke od predstojećih sednica Senata Univerziteta jer smatraju da bi procesuiranjem ovog slučaja Univerzitet mogao da donese procedure za slične slučajeve.

U zahtevu upućenom rektoru Bumbašireviću, grupa traži da rektor hitno interveniše korišćenjem postojećih pravnih procedura ili izmenama procedura i navode da je obaveza rektora da "sačuva ugled Univerziteta, visokog obrazovanja i naučnih zvanja u društvu (u Srbiji), ali i svetu".

Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije". Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst profesora Raše Karapandže u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.

Izvor: Danas