Rektor Univerziteta u Kragujevcu: Ministar može da me smeni, ali to bi bilo nezakonito

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević rekao je za list Politika da ministar prosvete Mladen Šarčević može da ga smeni sa tog mesta, ali da bi smena bila mimo zakona.

Nebojša Arsenijević

Arsenijević je to izjavio povodom zahteva skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo da ministar prosvete preduzme sve zakonske mere da ga smeni sa mesta rektora.

On je rekao da prema zakonu jedino ovlašćenje da izabere rektora imaju organi univerziteta, a da ministar može da ga smeni samo u četiri slučaja.

"Može ministar da smeni rektora, ali su u zakonu eksplicitno definisane četiri takve situacije: ako je rektor pravosnažno osuđen za delo protiv polne slobode, za primanje mita, za delo protiv države, ili ako etički organi Univerziteta utvrde da je učinio težu povredu profesionalnih normi. I to tek pošto bi Savet Univerziteta, iz nekog razloga, odbio to da uradi", rekao je Arsenijević za Politiku.

On je rekao da je za njega od zaključka skupštinskog odbora bitniji metod rada, jer u raspravi na odboru nije bilo pozvanih da svedoče o dešavanjima u Kragujevcu.

"Ako su smatrali da sam ja nepriličan za Narodnu skupštinu, mogli su da pozovu nekog drugog, predsednika Saveta Univerziteta. Na sednici Odbora su iznete svakakve laži o Univerzitetu", rekao je Arsenijević.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je ranije da bi Ministarstvo prosvete tek početkom maja moglo da smeni Nebojšu Arsenijevića zbog nepravilnosti koje je utvrdila prosvetna inspekcija.

Skupštinski odbor zatražio je prošle nedelje da Šarčević preduzme sve zakonske mere kako bi Arsenijević bio smenjen.

Odbor je pozvao i tužilaštvo da ispita krivičnu odgovornost Arsenijevića. Svi članovi Odbora koji su učestvovali u diskusiji rekli su da su bili "zgroženi" kada su videli kako se ponaša Arsenijević.

Proteklih nedelja mediji su pisali da se Arsenijević bahato ponaša, da vrši mahinacije, "rođački" zapošljava, da je "sredio" sinu da doktorira i pre no što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a da je Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo razrešenje.

Arsenijević je 27. februara ponovo izabran za rektora, a novi trogodišnji mandat počinje da mu teče od 1. septembra ove godine kada će i stupiti na dužnost.

Savet Univerziteta u Kragujevcu je 6. februara jednoglasno odlučio da ne razmatra preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje s javne funkcije Arsenijevića i odlučio da ne poništi ispravu njegovog sina Aleksandra o stečenom naučno-nastavnom zvanju, iako je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je njegov doktorat nezakonit.

Arsenijeviću su pripisivane brojne afere - korupcija, nepotizam i nedolično i bahato ponašanje. Ovi navodi potkrepljeni su i audio materijalom i snimcima. Uprkos tome, sam Arsenijević je tvrdio da su u pitanju zavera i montaža.

Izvor: Beta