Rektorka: Osuđujem upad vladajuće stranke u Rektorat; Predstavnica studenata: Ispunjen naš uslov za dalje pregovore

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović osudila je danas upad aktivista vladajuće stranke u zgradu Rektorata od pre nekoliko dana, navodeći da je time narušena autonomija univerziteta. Uz saopštenje priložene su i fotografije iz kojih je jasno da je reč o aktivistima SNS. Predstavnica studenata iz udruženja Jedan od pet miliona Mila Jovanović kaže za Insajder da je na ovaj način rektorka ispunila uslov za dalje pregovore i istakla da ukoliko zbog ove izjave "bude imala ikakvih problema, studenti su spremni da stanu uz nju i da je brane, kao što brane Univerzitet".

Rektorka Ivanka Popović Foto: Srđan Ilić

U saopštenju rektorke, koje prenosi Beta, se navodi da je pregledom video materijala, koji su dostavili studenti u blokadi Rektorata, ustanovljeno da postoje dokazi da je u petak, 13.09.2019. godine u zgradu Rektorata ušla grupa aktivista vladajuće stranke.

"Ovaj događaj je u direktnoj suprotnosti sa članom 9 Statuta UB, koji jasno definiše da na 'Univerzitetu nije dozvoljeno organizovanje ili delovanje političkih stranaka, niti održavanje skupova ili na drugi način delovanja koji imaju u osnovi političke ili stranačke ciljeve'", navodi se u saopštenju rektorke.

Ona je dodala i da podržava sve studente Univerziteta u Beogradu koji se zalažu za ostvarivanje njegove autonomije i njegovo slobodno delovanje, a osuđuju postupke aktivista vladajuće stranke koji su ugrozili njegovu autonomiju.

"Rektorka pokazala da ima časne namere"

Studentkinja iz udruženja  Jedan od pet miliona Mila Jovanović izjavila je za Insajder da ovim saopštenjem rektorke nije ispunjen uslov za deblokadu Rektorata, ali je Popović ispunila uslov studenata za dalje pregovore.

"Ovo je mali, ali značajan korak, zahvaljujući kojem možemo ući u dalje pregovore. Na ovaj način su rektorka i Univerzitet pokazali da imaju želju da zaštite autonomiju BU. Ona je povratila naše poverenje, verujemo da ima časne namere i želju da se problem doktorata Siniše Malog reši u kratkom roku", kaže Jovanović i dodaje da "ako zbog ove izjave rektorka bude imala ikakvih problema, studenti su spremni da je brane, kao što brane Univerzitet".

Blokada zgrade Rektorata počela je u petak prošle nedelje, a glavni uslov je bio da rektorka na javnom servisu zatraži od premijerke Ane Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog dok se odlučuje o tome da li je njegov doktorat plagijat. Studenti Udruženja "1 od 5 miliona" saopštili su u sutradan da su preuzeli kontrolu nad celim objektom, jer im je, kako su rekli, prethodnu noć bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja. Oni su tokom istog dana pokrili i kamere u zgradi Rektorata i, kako su saopštili, sada odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz objekta.

Studenti su u ponedeljak onemogućili ulaz i zaposlenima, nezadovoljni načinom na koji je Rektorat osudio incident koji se dogodio prvog dana. Tada su, kako tvrde, aktivisti SNS unutar zgrade napali studenta Srđana Markovića.

Rektorat je nakon toga saopštio da je napad došao od strane „očiglednih političkih neistomišljenika“.

Studentkinja Mila Jovanović iz Udruženja „Jedan od pet miliona“ rekla je za Insajder pre nekoliko dana da je na sastanku rektorki Beogradskog univerziteta Ivanki Popović rečeno da će blokada biti okončana "u roku od sat vremena“ pod uslovom da ona javno izgovori jednu od dve rečenice. Prva je, kako su i ranije naveli, da preporuči smenu ministra finansija Siniše Malog dok je u toku odlučivanje o njegovom doktoratu, dok drugu rečenicu nije otkrila, pozivajući rektorku da je saopšti medijima. Jovanović kaže da će nastupiti radikalizacija blokade Rektorata, ako nijedna od dve rečenice ne bude izgovorena u roku od sedam dana.

Izvor: Beta, Insajder