Rektorka Popović o izjavi Šarčevića: Članovi akademske zajednice moraju biti poštovani

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović reagovala je danas na nedavnu izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića da među profesorima i saradnicima koji su podržali proteste „nema ozbiljnih imena“, rekavši da ličnost svakog člana univerzitetske zajednice „mora biti poštovana". Popović je navela da članovi akademske zajednice imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, “uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije”.

Rektorka BU Ivanka Popović

"Ustavom Republike Srbije svakom građaninu i građanki zajamčena je sloboda mišljenja, izražavanja, mirnog okupljanja, kao i upućivanja peticija. Ta prava pripadaju i članovima akademske zajednice, uz obavezu da unutar univerziteta deluju politički neutralno", izjavila je rektorka Ivana Popović.

Kako podseća, Zakonom o visokom obrazovanju su definisani principi otvorenosti prema javnosti i građanima, uvažavanja humanističkih i demokratskih vrednosti nacionalne i evropske tradicije, kao i poštovanja ljudskih prava i građanskih sloboda.

"Univerzitet u svom Kodeksu profesionalne etike podržava i podstiče slobodu mišljenja i izražavanja članova univerzitetske zajednice. Shodno tome, članovi akademske zajednice imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije", rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno je, komentarišući profesore, asistente, saradnike i istraživače koji su podržali proteste “Jedan od pet miliona”, ocenio da među njima nema ozbiljnih imena.

"Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade” rekao je Šarčević.

Na njegov komentar je, pre rektorke Univerziteta u Beogradu, reagovala i Inicijativa “Univerzitetska podrška”, koja je ukazala na to da je ministar svojim rečima diskvalifikovao profesore u penziji,  te i zanemario profesore emerituse i članove SANU.

O Šarčevićevoj izjavi oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je uveren u to da ministar nije imao namere da uvredi bilo koga, da je njegova izjava pogrešna, kao i da on smatra kako je svaki čovek važan.

Izvor: Beta, Insajder