Rektorka posle dogovora sa studentima: Garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog

Rektorka Beogradskog univerziteta (BU) Ivanka Popović saopštila je danas da „sa punom odgovornošću garantuje da ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“. Popović je navela da Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku BU da do 4. novembra donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje“.

Rektorka Ivanka Popović Foto: Srđan Ilić

 „Kao rektorka Univerziteta u Beogradu prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled

Predstavnica studenata „Jedan od pet miliona“: Sutra predajemo ključeve rektorki

Univerziteta“, navela je u saopštenju Ivanka Popović.

Kako je podsetila, osnovni zahtev studenata bio je da zahteva od predsednice Vlade Ane Brnabić da ministra finansija Sinišu Malog razreši ministarske dužnosti, jer njegova javna funkcija nameće sukob interesa u procesu donošenja odluke.

„Studenti su 16. septembra .2019. godine pristali na kompromis i zatražili da umesto zahteva uputim predsednici Vlade preporuku da se smeni ministar finansija. Imajući u vidu činjenicu da sam, od kada sam stupila na dužnost 1. oktobra 2018. godine, preduzela sve potrebne mere i pokrenula proceduru, sa punom odgovornošću garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“, navela je rektorka.

Popović je istakla da upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata Siniše Malog narušava ugled Univerziteta, institucije od nacionalnog značaja, i zato je „u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku“.

„Iz toga razloga, kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra 2019. godine donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka“, navela je ona.

„Biće obezbeđeni uslovi da se nastavna godina normalno odvija tokom Univerzitetskih igara“

Rektorka je u saopštenju navela da se Univerzitet u Beogradu obavezuje da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara.

„Ovim će biti obezbeđeni uslovi da se nastavna godina normalno odvija i studenti bez smetnji ispune svoje predispitne i ispitne obaveze. Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara. Učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnosti. Pozivamo Vladu Republike Srbije da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020 radi omogućavanja njihovog organizovanja“, piše u saopštenju.

U saopštenju Popović se ističe da Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina.

„Studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice. Takođe, angažovana lica na obezbeđenju zgrade Rektorata ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata. BU će preuzeti sve raspoložive mere da otkloni eventualne posledice zbog zastoja njegovog rada“, dodaje rektorka.

Ona je pozvala sve aktere u političkom i javnom životu, predsednika države, predsednicu Vlade, ministre, predsednicu Skupštine, poslanike vladajuće većine i sve druge strane „na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije BU, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih“.

„Univerzitet je zajednica onih koji uče i onih koji podučavaju i kao takva predstavlja instituciju koja jedinstveno i samostalno rešava svoje probleme“, rekla je Popović.

Ona je podsetila da je blokada studenata nastupila je u petak, 13.septembra na Dan Univerziteta u Beogradu, zbog, kako su studenti naveli, „neodgovornog ponašanja nadležnlih prema obrazovanju, pada Bu na Šangajskoj listi, remećenja nastavne godine zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, nedostatka literature za pohađanje nastave.“

Predstavnica studenata: Rektorka ispunila današnji dogovor, uskoro odluka

Povodom saopštenja rektorke, predstavnica studenata koji blokiraju Rektorat Valentina Reković kaže za Insajder da je ona ispunila dogovor koji je danas postignut sa studentima.

„Prekid blokade je kolektivna odluka, uskoro ćemo o tome proslediti saopštenje“, navodi Reković.

Tročasovni sastanak sa studentima

Sastanak rektorke i studenata trajao je duže od tri sata, a nakon njegovog okončanja novinarima nije rečeno šta je konkretno dogovoreno. Ivanka Popović posle razgovora kratko je rekla da je postignut dogovor, ali nije želela da iznosi detalje.

Studentkinja Mila Jovanović rekla je da su današnji pregovori protekli u dobrom tonu i da blokada ostaje dok retorka ne sprovede ono što je dogovoreno.

“Verujemo da će ishod biti uspeh ove naše blokade. O rezultatima ćemo govoriti kada rektorka ispuni ono što smo se mi dogovorili na blokadi. Nadamo se da će to u toku dana biti ispunjeno”, navela je Jovanović.

Do nastavka pregovora je došlo nakon što je rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović osudila upad aktivista vladajuće stranke u zgradu Rektorata od pre nekoliko dana, navodeći da je time narušena autonomija Univerziteta što je bio jedan od zahteva  studenata koji su blokirali zgradu Rektorata.

Dostupnost literature

Uprava Univerziteta u Beogradu zahteva da svi fakulteti, u skladu sa akreditovanim studijskim programima, obezbede punu dostupnost obavezne literature za sve predmete, stoji u saopštenju. „Preporučujemo da se otpočne sa izradom udžbenika na katedrama gde oni ne postoje, kako bi u budućnosti mogla da se sprovede adekvatna reevaluacija opterećenja, što će omogućiti lakše praćenje kvaliteta nastave i kurikuluma. Ovo će svim studentima omogućiti kvalitetnije programe i nastavu“, saopšteno je.

Predstavnica studenata iz udruženja Jedan od pet miliona Mila Jovanović tada za Insajder da je na ovaj način rektorka ispunila uslov za dalje pregovore i istakla da ukoliko zbog ove izjave "bude imala ikakvih problema, studenti su spremni da stanu uz nju i da je brane, kao što brane Univerzitet".

U međuvremenu, premijerka Ana Brnabić je optužila rektorku da daje kontradiktorne izjave i navela da se „nije izjašnjavala kada su u zgradu ulazili i studentima davali podršku predstavnici drugih političkih grupacija kao što su pokret Jedan od pet miliona i Savez za Srbiju“.

Blokada zgrade Rektorata počela je 13. septembra, a glavni uslov je bio da rektorka na javnom servisu zatraži od premijerke Ane Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog dok se odlučuje o tome da li je njegov doktorat plagijat. Studenti Udruženja "1 od 5 miliona" saopštili su u sutradan da su preuzeli kontrolu nad celim objektom, jer im je, kako su rekli, prethodnu noć bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja. Oni su tokom istog dana pokrili i kamere u zgradi Rektorata i, kako su saopštili, sada odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz objekta.

Studenti su u ponedeljak onemogućili ulaz i zaposlenima, nezadovoljni načinom na koji je Rektorat osudio incident koji se dogodio prvog dana. Tada su, kako tvrde, aktivisti SNS unutar zgrade napali studenta Srđana Markovića.

Rektorat je nakon toga saopštio da je napad došao od strane „očiglednih političkih neistomišljenika“.

Studentkinja Mila Jovanović iz Udruženja „Jedan od pet miliona“ rekla je za Insajder pre nekoliko dana da je na sastanku rektorki Beogradskog univerziteta Ivanki Popović rečeno da će blokada biti okončana "u roku od sat vremena“ pod uslovom da ona javno izgovori jednu od dve rečenice. Prva je, kako su i ranije naveli, da preporuči smenu ministra finansija Siniše Malog dok je u toku odlučivanje o njegovom doktoratu, dok drugu rečenicu nije otkrila, pozivajući rektorku da je saopšti medijima. Jovanović je tada navela i da će nastupiti radikalizacija blokade Rektorata, ako nijedna od dve rečenice ne bude izgovorena u roku od sedam dana.

Izvor: Insajder