Rektorka za Insajder: Studenti su ostvarili cilj, sada mogu da se povuku iz Rektorata

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ već peti dan blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, a od juče u nju ne mogu da uđu ni zaposleni. Rektorka Ivanka Popović navodi za Insajder da su studenti ostvarili svoj cilj, odnosno da su „skrenuli pažnju na neke stvari koje se dešavaju u našem društvu“, te da je sada „logičan sled se da se povuku iz zgrade Rektorata“. Pošto se to ni danas nije dogodilo, rektorka je razgovarala sa studentima i, kako je večeras izjavila za RTS, razgovor je “bio konstruktivan” i biće nastavljen sutra.

Rektorka BU Ivanka Popović

„Mislim da su njihovi zahtevi nerealni i prevazilaze okvir onog što Univerzitet može da učini, ono što je vezano za nadleženost BU. O onom što je u domenu akademskih nadležnosti, spremni smo da razgovaramo“, kaže Popović za Insajder.

Grupa studenta iz udruženja „Jedan od pet miliona“ u petak je blokirala zgradu Rektorata, puštajući u nju samo zaposlene. Oni su kao glavni uslov naveli da rektorka Ivanka Popović na javnom servisu pozove premijerku Anu Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog sve dok se odlučuje o tome da li je njegov doktorat plagijat.

Studenti od juče onemogućavaju ulaz i zaposlenima, nezadovoljni načinom na koji je Rektorat osudio incident koji se dogodio prvog dana, a kada su, kako tvrde studenti, aktivisti SNS unutar zgrade napali studenta Srđana Markovića.  Rektorat je nakon toga saopštio da je napad došao od strane „očiglednih političkih neistomišljenika“.

Na pitanje Insajdera da li zna ko je bio u drugoj grupi ljudi koja je prvog dana ušla u zgradu Rektorata, Popović navodi da je reč o grupi koja nije imala nikakva obeležja.

„Mi smo se već prvog dana jasno ogradili od te grupe. Nisu imali nikakva obeležja, na osnovu kojih bi mogli da utvrdimo ko su ti ljudi. Mi smo nezadovoljni što se to desilo. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim ko su ti ljudi. Ne mogu da dajem izjave bez pokrića”, kaže rektorka.

Osim da Popović javno zatraži od premijerke smenu Malog, studenti su, kako kaže rektorka, nezadovoljni skraćenjem semestara zbog održavanja Univerzitetskih sportiskih igara, a traže i poboljšanje studentskih uslova.

„Što se tiče skraćenja semestara sa tim su se saglasili svi studentski parlamenti, svi dekani fakulteta, jer 15. jula počinju Univerzitetske sportske igre. Semestri su skraćeni da bi se, između ostalog, do tada Studentski grad koristio kao sportsko selo. Svi zahtevi koji se odnose na poboljšanje uslova studiranja su teme kojima se bavi Senat Univerziteta, tako da kucaju na otvorena vrata”, ističe rektorka.

Ona kaže da su studenti koji blokiraju Rektorat ostvarili svoj cilj, kao i da joj „sve ostalo mnogo miriše na politiku”. Upitana kako će situacija u zgradi Rektorata biti rešena, Popović navodi da prekid blokade zavisi isključivo o studenata.

„Zavisi isključivo od njihovog prihvatanja činjenice da su zaista uspeli da ostvare svoj cilj. Skrenuli su pažnju na neke stvari koje se dešavaju u našem društvu. Logičan sled dalje je da se oni povuku iz Rektorata. Sve ostalo zaista postaje besmisleno, nekonstruktivno i štetno za dalji rad svih članica Univerziteta. Mala grupa studenata ugrožava 100.000 svojih kolega. Ne mislim da je to pomoć i podrška Univerzitetu, ma kako god im namere bile dobre”, zaključuje rektorka.

Brnabić: Ne pristajem na ultimatume

O glavnom uslovu za smenu ministra finansija Siniše Malog juče je govorila premijerka Ana Brnabić. Ona je odgovarajući na pitanje Insajdera rekla da neće smeniti ministra finansija Sinišu Malog, zato što ne pristaje na ultimatume koji dolaze od 15 studenata.

„Ako živimo u zemlji u kojoj 15 ili 20 ljudi, neki su studenti, neki od 30 godina, može da zauzme bilo koju instituciju tako što će da uzme ključ od kurira, onda je za to potrebna neka drugačija vlada. Ne želim da živim u zemlji u kojoj neko može da blokira bilo šta i postavlja ultimatume“, navela je Brnabić.

Predsedništvo Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) osudilo je juče blokadu Rektorata Beogradskog univerziteta koja je, kako su saopštili, motivisana dnevnom politikom, a ne studentskim problemima ili zahtevima.

Izvor: Insajder