REM odobrio promenu vlasnika TV Prva i O2: Nije narušen medijski pluralizam

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je rešenje da se promenom vlasničke strukture Prve televizije d.o.o. i Radio-difuznog preduzeća B92 a.d. iz Beograda ne narušava medijski pluralizam.

REM

Kako se može videti u rešenju koje je objavljeno na sajtu REM-a, ova preduzeća podnela su prijavu promene vlasničke strukture 11. decembra.

“Prema navodima prijave, planirana promena vlasničke strukture sastojala bi se u tome što bi novi vlasnik sa 100% udela u društvu Antenna Serbia BV iz Holandije, umesto društva Antenna Southeast Europe BV iz Holandije, postalo privredno društvo Kopernikus Corporation Ltd sa Kipra”, navodi REM u rešenju.

U prijavi se, kako piše, dalje dodaje da bi budući osnivač, društvo Kopernikus Corporation pored 100% udela u društvu Antenna Serbia kupilo i dodatnih 33% akcija u privredenom društvu Astonko Holdings Limited sa Kipra koje na posredan način učestvuje u vlasničkoj strukturi Radio difuznog preduzuća “B92” a.d. iz Beograda.

 U prijavi se dalje navodi da su osnivači Kopernikus Corporation Ltd. sa Kipra Srđan Milovanović sa 50 odsto vlasništva i Kopernikus Corporation BV iz Holandije sa ostalih 50 odsto, dok je vlasnik 100 odsto udela u kapitalu tog društva Srđan Milovanović.

“Savet Regulatora je utvrdio da planiranom promenom vlasničke strukture neće doći do promene direktnih osnivača pružaoca medijske usluge tako da će direktni osnivači ostati akcionari u okviru akcionarskog društva, ka oi da krajni osnivački nisu imaoci dozvola za pružanje medijske usluge, te da usled planirane promene ne bi nastalo stanje kojim se narušava medijski pluralizam” , navodi REM obrazlažući svoju odluku.

Podsetimo, mesec dana nakon što je državnom Telekomu prodala svoj udeo u kablovskom operateru „Kopernikus Technology“, kompanija u vlasništvu niškog biznismena Srđana Milovanovića, bliskog SNS-u, kupila je Antena grupu koja je vlasnik dve nacionalne televizije – TV Prva i O2.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da kupovina kompanije Antena grupe predstavlja „unapred smišljen transakcijski mehanizam koji je imao za cilj da Srpska napredna stranka novcem građana postane vlasnik dve televizije za nacionalnom frekvencijom - Prve televizije i O2, kao i drugih medija kojima je osnivač ova kompanija".

Iz SNS-a i Vlade Srbije ovakav scenario su demantovali.

Istovremeno, nakon objave o kupovini dve televizije, Srđan Milovanović je u izjavi za portal Raskrikavanje rekao da se čeka još samo odluka Komisije za zaštitu konkurencije, ali da smatra da je to gotova stvar.

Međutim, uprkos njegovim tvrdnjama, Komisija za zaštitu konkurencije je nedavno na pitanje Insajdera odgovorila da o promeni vlasništva još nisu obavešteni.

Novinari Insajdera su više puta pokušali da dobiju odgovore i od Srđana Milovanovića na pitanja u vezi sa kupovinom dve televizije, ali i pored obećanja da će se javiti i razgovarati s novinarima Insajdera, to se do danas nije dogodilo.

Izvor: Beta, Insajder