REM pokrenuo postupak protiv TV Hepi zbog vređanja profesora Sinanija; Tužilaštvo: Delovaćemo u okviru ovlašćenja

Više javno tužilaštvo preduzeće sve radnje u okviru svojih ovlašćenja povodom uvreda koje je Milomir Marić, urednik televizije Hepi, izneo na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, navedeno je u odgovoru Tužilaštva Insajderu na pitanje da li ima osnova za pokretanje procesa za utvrđivanje krivične odgovornosti u ovom slučaju. Goran Peković, član Saveta REM-a, navodi za Insajder da je danas na vanrednoj sednici Saveta doneta odluka o pokretanju postupka protiv TV Hepi.

REM

Glavni urednik TV Hepi Milomir Marić je u jutarnjem programu pre tri dana izneo niz uvreda na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, koji je sa rektorkom Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja Jedan od pet miliona, koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta.

Marić je u programu naveo da će o doktoratu odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, uz objašnjenje da je “jedan njihov predstavnik član te komisije”, aludirajući na Sinanija.

“On ne može da bude moralni sudija. Otkud znamo šta su mu Tači i Haradinaj rekli”, dodao je glavni urednik Hepi.

Mediji su preneli i da je Marić apsotrofirao “sumnjivo prezime” Sinanija i rekao da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali”. Takođe je naveo da Sinani predaje albanski jezik, što nije tačno, i da je profesor “roke mandoljine”.

Na pitanje novinara Insajdera da li će ispitati da li ovde ima razloga i sumnje za pokretanje procesa za utvrđivanje krivične odgovornosti, u Višem javnom tužilaštvu nam je rečeno da će “preduzeti sve radnje u okviru njihovih ovlašćenja”.

Zbog uvreda iznetih na račun profesora Sinanija, Regulatorno telo za elektronske medije je pokrenulo postupak protiv TV Hepi, potvrdio je za Insajder Goran Peković. On navodi da je odluka o pokretanju postupka doneta danas na vanrednoj sednici.

“Po našim pravilnicima o radu ne mogu da govorim o postupcima koji su u toku”, navodi Peković.

Uprava Filozofskog fakulteta: Marić nahuškao i obmanuo javnost

Uvrede na račun prodekana i profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija i ranije je osudila i Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu, navodeći da je Marić vređao i rektorku Ivanku Popović rekavši da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric "bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada".

Sinani: Očekujem reakciju nadležnih

Danijel Sinani je u reagovanju za Danas rekao da se ne bi se upuštao u komentarisanje izjava o svom „sumnjivom“ prezimenu i svemu ostalom što je na tu temu izrečeno. “Očekujem da će nadležni organi, po službenoj dužnosti, imati šta da kažu po tom pitanju”, naveo je Sinani.

Kako su naveli, glavni urednik televizije Hepi, Milomir Marić, omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

"Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa 'sumnjivim prezimenom' učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Кosovu 'Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali'", naveli su u saopštenju.

Izjave Marića u jutarnjem program TV Hepi najoštrije je osudila Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković i pozvala nadležne da reaguju.

“Krajnje je neprimereno i nedopustivo da se u javnom prostoru na ovakav način govori o rektorki Popović i profesoru Sinaniju uz targetiranje i etiketiranje zasnovano na nečijim pretpostavkama o precima, etničkom ili verskom poreklu i slično, kao i nacionalnoj pripadnosti. Kritike i stavovi o nečijem radu mogu i treba da se iznose, ali bez vređanja i omalovažavanja po bilo kojoj osnovi, tako da osuđujemo ovakav način govora. Svakako da bi o svemu što je rečeno, a smatra se spornim, u jednoj televizijskoj emisiji trebalo svoj stav i mišljenje da iznese i Regulatorno telo za elektronske medije”, navela je Brankica Janković u pisanoj izjavi za Danas.

I Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je juče pozivajući medijske poslenike na na uzdržanost kad je reč o upućivanju direktnih i indirektnih uvreda na bilo čiji račun i na striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije i opšteprihvaćenih moralnih normi.

“U vezi sa sve češćom pojačanom neprimerenom retorikom u sredstvima javnog informisanja, Ministarstvo kulture i informisanja smatra neprihvatljivim stavljanje bilo koje ličnosti sa javne scene u pejorativan, netačan i inkriminišući kontekst”, navelo je Ministarstvo.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.