REM zabranio N1 i Novoj S da emituju oglasne poruke koje pozivaju na bojkot; N1: Postupićemo po odluci

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je na hitno sazvanoj sednici doneo odluku da se televizijama N1 i Nova S zabrani emitovanje četiri verzije oglasne poruke u kojoj se poziva na bojkot izbora – „Jedini način da ne glasaš za režim je da ne glasaš“.

REM

Kako se navodi u saopštenju REM-a, u okviru predizborne kampanje, a u skladu sa zakonom, pravo na političko oglašavanje imaju samo izborne liste koje je proglasila Republička izborna komisija (RIK).

„Budući da se ne zna ko je oglašivač i da li ima pravo na političko oglašavanje, a radi daljeg postupanja REM-a, nalaže se svim pružaocima medijske usluge da obustave prikazivanje navedenih političkih oglasnih poruka. Svako dalje emitovanje predstavljaće osnov za izricanje mera u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima“, piše u saopštenju.

N1: Postupićemo po odluci REM-a

TV N1 najavljuje da će postupiti u skladu s odlukom REM.

„Iz obrazloženja REM-a nije jasno na osnovu kog konkretnog pravnog osnova se nalaže pružaocima medijske usluge da pomenuti spot ne emituju. Nejasno je i to na osnovu kojih propisa i pravne argumentacije je REM izveo zaključak da u okviru predizborne kampanje pravo na političko oglašavanje imaju samo izborne liste proglašene od strane Republičke izborne komisije, budući da takvo tumačenje nema jasnog uporišta u zakonu. Uprkos tome što nije pod jurisdikcijom REM-a i Republike Srbije, TV N1 poštuje lokalna pravila koja se tiču medijskog praćenja predizborne kampanje i to ne zbog pravne obaveznosti, već zbog sopstvenih strogih internih pravila koja se tiču profesionalnog izveštavanja“, saopštio je N1.

U tom smislu, kako se navodi, N1 će i ovaj put postupiti u skladu sa zahtevom saveta REM-a, ali smatra da je REM dužan da da jasne i nedvosmislene odgovore u pogledu regulatornog tretmana oglasnih poruka koje promovišu neizlazak na izbore.

REM je prošle nedelje, nakon što je CRTA tražila mišljenje o oglasnim porukama u vreme kampanje, zabranio emitovanje predizbornih spotova koji pozivaju na bojkot izbora.

„REM je uvidom u programski sadržaj televizija N1 i Nova S, utvrdio da se počevši od 9. juna 2020. emituju političke oglasne poruke u kojima se poziva na bojkot izbora („Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš“)“, piše na sajtu REM-a.

Televizija N1 tada je saopštila da će poštovati tu odluku, mada je, kako su naveli, pravni tim te medijske kuće ocenio da Zakon o oglašavanju „prevashodno reguliše komercijalno oglašavanje i da primena tih pravila nije uvek moguća ‘po automatizmu’”.

Spot je potom delimično izmenjen i emitovan, što je dovelo do poslednje odluke REM o zabrani njegovog emitovanja.

Izvor: Insajder