REM zbog ozoniranja krvi pokrenuo postupak protiv Željka Mitrovića

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je odluku o pokretanju postupka protiv vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, zbog scena ozoniranja krvi u „živom“ programu. Sa obnavljanjem izbornog procesa REM će se prvenstveno baviti kampanjom, rekao je za Danas član Saveta ovog tela Slobodan Cvejić.

Slobodan Cvejić REM, foto: Medija centar

Cvejić, koji je jedan od novoizabranih članova Saveta REM-a, rekao je da će se ishod videti nakon sazivanja redovne sednice, na koju mora da dođe i druga strana da se o tome izjasni. Kako kaže, nakon toga će i Savet REM-a raspravljati i doneti odluku.

„Ovo nije moj stav, mislim da je i ovim postignuto mnogo. Pokretanje postupka će dobiti na značaju tek ako bude izrečena mera protiv TV Pink. A ovakve odluke umnogome uvek zavise od sastava Saveta, i stavova njegovih članova“, kaže Cvejić.

Zajedno sa koleginicom Juditom Popović, Cvejić je podržao i građansku inicijativu za izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima, koje predviđaju ograničavanje emitovanja rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom na termin od 23 časa do šest sati ujutru i tri sata tokom dana.

Iako su podržali ovaj predlog, Cvejić i Popović su i sami podneli zahtev da vreme emitovanja bude samo u noćnom terminu, od 23 do šest časova, jer kako navodi, nepotrebna su i ta tri sata tokom dana.

„Nisam za potpuno ukidanje te vrste programa, ne možete da ukinete rijaliti koji postoji svuda u svetu, već 40 godina kao tip emisije. Istovremeno, REM nema ulogu cenzora, on bi samo trebalo da bude zaštitnik interesa javnosti“, dodaje Cvejić.

Prema njegovim rečima, REM ima dovoljno zakonskih ovlašćenja da može tu stvar da reguliše.

„Od 2015. postoji preporuka za emitere rijaliti programa, ali je ona neobavezujuća, a naš zahtev je bio da se preporuka pretvori u pravilnik, kako bi na osnovu njega mogle da se izriču mere, kaže Cvejić.

Kako objašnjava, REM može da izrekne opomenu, koja se nigde ne knjiži i zapravo nema implikacije, zatim upozorenje koje se beleži. Ukoliko se u kratkom roku učini isti prekršaj, on povlači sankciju zabrane emitovanja programa i konačno oduzimanje dozvole.

Na osnovu ovoga se, prema njegovom zaključku, može reći da REM ima veliku moć. Ipak, broj izrečenih opomena je izuzetno mali, a to telo se teško odlučuje na teže sankcije.

„Sećate se da je bilo prijava prošle godine zbog čina oralnog seksa u nekom rijalitiju. To je jedna od retkih situacija gde je REM uopšte nešto uradio povodom toga, izrekao je opomenu, a to je najblaži mogući čin. A tamo sede ljudi koje su za članstvo u Savetu predlagali, na primer, Udruženje za zaštitu prava dece, predstavnici verskih zajednica, udruženja novinara… I svi zajedno su doneli takvu odluku. Tako da je svaka sledeća situacija i pokretanje postupka neizvesno“, kaže Cvejić.

Na članove Saveta REM-a, prema njegovim rečima, političkih pritisaka nema, ali, kako kaže, ima uticaja.

„On se prepozna kroz neku samocenzuru, to što neko prepoznaje podudarnost između svojih ličnih interesa i interesa neke političke opcije“, navodi Cvejić i dodaje da u trenutnom sastavu REM-a ima uslova da se izgradi kapacitet i volja da se nekim negativnim pojavama i kršenju zakona stane na put.

Kako Cvejić navodi, sa obnavljanjem izbornog procesa, kampanja će u narednih mesec dana biti glavna preokupacija REM-a.

Cvejić navodi da će u budućem radu insistirati na ograničavanju rijaliti programa, fer predizbornoj kampanji, uvođenju više kulturnih programa, kao i na većoj transparentnosti rada regulatornog tela, što se odnosi na davanje obrazloženja za odluke i češće obraćanje javnosti saopštenjima, kako bi bilo vidljivije šta i zašto REM radi.

Izvor: Danas