Reporteri bez granica posle sastanka sa Vučićem: Dobru diskusiju da isprate i konkretne akcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sreo se danas sa predstavnicima međunarodne organizacije Reporteri bez granica. Kako je nakon sastanka navela jedna od predstavnica "Reportera bez granica" Polin Ades-Mevel na sastanku se razgovaralo o bezbednosti novinara, o činjenici da se pojedini novinari osećaju uplašeno i o čitavoj klimi koja zapravo nije dobra. Nakon održanog sastanka, iz predsednikovog kabineta stiglo je saopštenje da je na današnjem sastanku konstatovano da je situacija u medijima daleko od idealne ali da su državni organi spremni da rade na poboljšanju uslova.

Reporteri bez granica

Polin Ades-Mevel direktorka kancelarije za Balkan organizacije "Reporteri bez granica" podsetila je za TV N1 da su "Reporteri bez granica" došli u Beograd da bi razgovarali sa predsednikom države, u želji da pokrenu određena pitanja u vezi sa atmosferom u zemlji, za koju smatraju da se pogoršava. 

"Iako smo videli da je predsednik bio spreman da govori o temama koji se odnose na slobodu medija, nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj konkretan slučaj (napad na Milana Jovanovića)", istakla je Ades-Mevel.

Ona je dodala da je ukazala na to da u istražnim radnjama koje se odnose na ranija ubistva nije bilo napretka i istakla da je jako važno da se prekine sa praksom nekažnjivosti, kao i da postoji odgovornost nalogodavaca, "master majndova", kako bi se novinari osećali bezbednije. 

Predstavnica „Reportera bez granica“ navela je da je predsednik naglašavao da situacija u Srbiji nije gora nego u drugim državama u regionu, da je govor mržnje veoma rasprostranjen u Hrvatskoj, da Bugarska ima veoma ozbiljnu situaciju, da nije idealno ni u Mađarskoj. 

"Pozicija predsednika Srbije je da je otvoren za razgovor sa nama, mi pozdravljamo to što je on voljan da prizna da situacija u Srbiji nije idealna, ali ne delimo isti stav kada je reč o tome kakva je situacija zaista...  Mi se zaista nadamo da će dobru diskusiju koju smo imali ispratiti i dela, konkretne akcije", ocenila je u razgovoru za TV N1 Polin Ades-Mevel.

Uoči sastanka sa predstavnikom, u razgovoru za Insajder, Polin Ades-Mevel navela je da će na današnjem sastanku sa Aleksandrom Vučićem zatražiti „da pruži dokaze svoje posvećenosti slobodi medija u Srbiji“.

Vučić: Situacija daleko od idealne, ali državni organi spremni da rade na poboljšanju uslova

Nakon održanog sastanka, iz predsednikovog kabineta je saopšteno da je bilo govora o stanju u medijima, napadu na novinara Milana Jovanovića, kao i načinima za unapređenje medijske situacije.

Vučić je, kako piše u saopštenju, istakao da je situacija u Srbiji daleko od idealne, ali da, kako je navedeno, postoji spremnost svih državnih organa da u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija.

Navedeno je da je Vučić predstavnike Reportera bez granica obavestio o istrazi u slučaju Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i drugih nerešenih slučajeva ubistava novinara, a dodato je i da postoji visok stepen svesti o neophodnosti rešavanja ovih slučajeva, kao i da za to postoji veliki javni interes.

„Predsednik Vučić je pozvao predstavnike organizacije Reporteri bez granica da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu“, piše u saopštenju.

Vučić je, kako se ističe u saopštenju, naglasio da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji je inicijator organizacija Reporteri bez granica, a koja je predstavljena u Parizu tokom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu.

„Srbija podržava principe iz ove Deklaracije i smatramo da bi njeno potpisivanje, takođe, doprinelo poboljšanju kako medijske situacije, tako i sveukupnih demokratskih procesa u našem društvu“, naglašeno je u saopštenju.

Nevedeno je i da je na sastanku konstatovano da je medijska situacija polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji Medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima.

U saopštenju piše i da je u decembru završen Nacrt nove medijske strategije, na kojoj su sa medijskim udruženjima radili i predstavnici međunarodnih organizacija OEBS i EU komisije. Kako je ranije najavljeno, u januaru će biti započeta javna rasprava o tom dokumentu.

Samu izradu Nacrta medijske strategije su obeležile brojne nesuglasice koje su kulminirale istupanjem medijskih udruženja iz Radne grupe za izradu medijske strategije.

Tako su najveća medijska i novinarska udruženja napustila prošle godine Radnu grupu za izradu Medijske strategije, navodeći da je Ministarstvo informisanja izašlo sa mnogim rešenjima i pre nego što je radna grupa počela da radi, ali i u znak protesta zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje. Zbog toga je dokumentu koji je deo radne grupe usvojio nakon izlaska većine novinarskih udruženja osporen legitimitet i formirana nova radna grupa.

Inače, izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Nova radna grupa koja se bavi ovim problemom formirana je u junu prošle godine. U avgustu je šest novinarskih i medijskih udruženja predalo zahteve Vladi Srbije, u kojima navode da od njihovih ispunjenja zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu.

Konačno je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić krajem godine izjavila da je obaveštena da će Radna grupa do kraja decembra predati Vladi tekst Medijske strategije.

Medijska koalicija je potom 27. decembra saopštila da je Vladi predala Nacrt ovog dokumenta, i da tekst medijske strategije sadrži „u ogromnoj većini“ predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalažu njeni predstavnici.

Izvor: Beta, N1, Insajder