Reporteri bez granica: RTS mora da prestane da ignoriše proteste

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, ogranak za Evropu, saopštila je danas da Radio-televizija Srbije mora da prestane da ignoriše građane koji protestuju već tri meseca. Ova organizacija je istakla i da RTS mora u potpunosti da izveštava o ovom talasu protesta.

Reporteri bez granica

“Javni servis nije sredstvo za propaganda i on bi trebalo da obezbedi celovito izveštavanje, bez obzira na to da li se to vlastima dopada ili ne”, objavljeno je na Tviter nalogu Reportera bez granica.

Inače, predstavnici međunarodne organizacije Reporteri bez granica inicirali su u januaru sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, od koga su tražili „da pruži dokaze svoje posvećenosti slobodi medija u Srbiji“.

Kako je nakon sastanka navela jedna od predstavnica "Reportera bez granica" Polin Ades-Mevel, na sastanku se razgovaralo o bezbednosti novinara, o činjenici da se pojedini novinari osećaju uplašeno i o čitavoj klimi koja zapravo nije dobra.

Nakon održanog sastanka, iz predsednikovog kabineta stiglo je saopštenje da je na sastanku konstatovano da je situacija u medijima daleko od idealne, ali da su državni organi spremni da rade na poboljšanju uslova.

Međutim, dan nakon sastanka Reporteri bez granica su istakli da Vučić nije uspeo da predloži konkretne mere koje bi osigurale efikasnu primenu medijskih zakona, koje su, inače, ocenili kao zadovoljavajuće.

Deo učesnika protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu u subotu je upao u zgradu RTS nakon organizovanja “Dnevnika slobodne Srbije”. Desetine građana predvođeni predsednikom Dveri Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom i Jelenom Anasonović, jednom od organizatorki protesta, ušli su u RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara.

Policija je oko 21.30 građane počela da izvodi iz zgrade, a ministar Nebojša Stefanović je oko 23 sata saopštio da je situacija "pod kontrolom".

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je u tokom prošlog vikenda, zbog upada u zgradu RTS-a i na protestima ispred Predsedništva, uhapšeno 18 osoba. On je rekao  su tri osobe zadržana u pritvoru jer su nasilno ušle u RTS, pretile motornom testerom, razbile staklo i “bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicimana”.

Kako je naveo, zbog prekršaja pred nadležnim sudovima sedam osoba hitno je procesuirano, od kojih je šestoro osuđeno na 30 dana zatvora, a jedna osoba na novčanu kaznu.

Zoran Stanojević, urednik portala RTS-a koji je u subotu u vreme upada demonstranata bio u zgradi Javnog servisa, naveo je da je tokom te večeri bilo tenzija, ali ne i nasilja. Kako prenosi Udruženje novinara Srbije, Stanojević je u video obraćanju međunarodnim organizacijama rekao da je bilo polomljenih prozora i vrata, mada je “bilo jasno da uništavanje imovine nije bio glavni cilj protestanata”.

Izvor: Insajder