Reporteri bez granica: Srbija nebezbedna za bavljenje novinarstvom; Gajović: Sumnjam u njihove izveštaje

Srbija je u pogledu medijskih sloboda pala za 14 mesta u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnoviji izveštaj Reportera bez granica. Kako se u njemu navodi, Srbija se sada nalazi na 90. mestu i uvrštena je u “nebezbedne” države za bavljenje novinarstvom. U izveštaju se navodi da je u poslednjih pet godina, kako je Aleksandar Vučić na vlasti, Srbija postala država u kojoj je “novinarstvo profesija koja niti je bezbedna niti podržana od države”. Komentarišući taj izveštaj, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je da “ne vidi šta je uzrok pada na listi”, kao i da je i ranije sumnjao u njihove izveštaje.

Reporteri bez granica

U poređenju s zemljama regiona Srbija se nalazi na petom mestu, iza Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova, a ispred Makedonije i Crne Gore.

“Broj napada na medije je u Srbiji je u porastu , uključujući pretnje smrću, dok je zapaljiva retorika najviših zvaničnika koja crta mete novinarima u porastu”, navodi se u izveštaju.

Reporteri bez granica su istakli da mnogi napadi na integritet novinara nisu bili istraženi, rešeni ili kažnjeni i da su u punom zamahu agresivne kampanje kleveta od strane prorežimskih medija upućene ka istraživačkim novinarima.

“Neki hrabri novinari nastavljaju da istražuju opasne teme kao što su kriminal i korupcija, ali zbog koncentracije vlasništva medija, njihove priče najčešće imaju ograničen domet”, piše u izveštaju Reportera bez granica.

U izveštaju se navodi i da je izuzetno zabrinjavajuć odnos između političara i medija, širenje dezinformacija koje Vlada toleriše i nedostatatak pluralizma u štampi i elektronski medijima. 

Gajović: Sumnjam u izveštaje Reportera bez granica

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović je, komentarišući pad Srbije od 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, izjavio da ne vidi šta je izvor takvog rezultata.

“Ne vidim šta je izvor da bi moglo da se zaključi zbog čega je Srbija pala na Svetskom indeksu medijskih sloboda”, rekao je Gajović u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Na konstataciju novinara da se radi o konkretnom primeru podmetanja požara u kući novinara portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića, Gajović je odgovorio da se “ne treba vraćati sto godina unazad”.

“Svi smo se odredili prema tom činu negativno. Pa nećemo sada narednih 10 godina to da pominjemo kao loš primer. Valjda ima negde i dobrog primera na medijskoj sceni Srbije”, ocenio je Gajović.

On je istakao da uvek kada posmatra ovakve izveštaje “ima malu skepsu i oprez”.

“Moram priznati da sam i ranije malo sumnjao u izveštaje Reportera bez granica iako ne potcenjujem njihove informacije, ali uvek kada su u pitanju ovakve informacije imam malu skepsu i oprez”, rekao je državni sekretar.

Reporteri bez granica i ranije kritikovali stanje medija u Srbiji

Zbog stanja medija u Srbiji, predstavnici Reportera bez granica krajem januara ove godine inicirali su sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči koga su rekli da će od njega tražiti dokaze posvećenosti slobode medija, “a ne prazne priče”.

Nakon sastanka, predstavnici RFS istakli su da Vučić nije uspeo da predloži konkretne mere koje bi osigurale efektivnu primenu medijskih zakona, koje su prethodno ocenili kao zadovoljavajuće.

U novembru prošle godine, Reporteri bez granica su stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji ocenili kao “najgore u poređenju sa svim zemljama Balkana”. 

RSF od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja kao rang listu.

Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora - nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

Izvor: RFS, Radio Slobodna EvropaInsajder