Reporteri bez granica: Srbija pala na listi slobode medija

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi međunarodne organizacije Reporteri bez granica o slobodi medija za 2016. i sa 59. pala na 66. mesto, a u regionu je ispred Hrvatske, koja je 74, ali je za jedno mesto iza BiH, dok je Slovenija 37.

mediji ilustracija

Srbija je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05. RSF je u obrazloženju naveo da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

"Od dolaska na vlast Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, u maju 2014, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti", navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.

RSF je dodao da su u Srbiji "usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu". Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010, kada je bila na 85. mestu.

Od zemalja SFRJ, najbolju poziciju ima Slovenija, na 37. mestu, dok je BiH poboljšala mesto i popela se za tri mesta, sada je 65, odnosno jedno mesto ispred Srbije.

Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111. Albanija je na 76. mestu, slede Grčka na 88. mestu, a Bugarska je na 109. mestu.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da sloboda medija u svetu "nije nikad bila više ugrožena".

RSF je kao primere ugroženosti slobode medija navodi "napade na medije, lažne informacije i represiju koju sprovode neki lideri, poput Donalda Trampa i Redžepa Tajipa Erdogana".

Sloboda medija je u "teškoj ili ozbiljnoj situaciji" u 72 od 180 zemalja na spisku organizacije, među kojima su Kina, Rusija, Indija i skoro sve zemlje na Bliskom istoku, centralnoj Aziji, centralnoj Americi i dve trećine država u Africi.

Dobra situacija u medijima je zabeležena u oko 50 zemalja u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i na jugu Afrike, navodi se u izveštaju o situaciji u medijima za 2016.

RSF je naveo da su dolazak Trampa na vlast u SAD i izlazak Velike Britanije iz Evropske unije doveli do rasta broja "lažnih vesti".

Najbolja mesta na rang listi beleže skandinavske zemlje - Norveška, Švedska, Finska i Danska - a najlošija Sirija, Turkmenistan, Eritreja i Severna Koreja.

SAD su pale za dva mesta i sada su na 43. mestu, Turska je 155, a Rusija na 148. mestu po slobodi medija.

RSF od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja kao rang listu.

Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora - nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

Izvor: Beta