Reporteri bez granica uoči sastanka s Vučićem: Tražićemo od predsednika dokaze posvećenosti slobodi medija, a ne prazne priče

Predstavnici međunarodne organizacije Reporteri bez granica inicirali su sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, od koga traže „da pruži dokaze svoje posvećenosti slobodi medija u Srbiji“. „Ne želimo prazne priče“, kaže za Insajder Paulin Ades-Mevel iz Reportera bez granica. Vučić i predstavnici ove organizacije sastaju se danas, kako bi razgovarali o najvećim problemima koji trenutno postoje na medijskoj sceni Srbije.

Paulin Ades-Mevel / Foto: Medija centar

„Zahtevaćemo da u Srbiji novinari budu bezbedniji, a tražićemo i više mera koje bi pružile zaštititu medijskim radnicima. U Srbiji postoji strah zbog bavljenja ovim poslom, pogotovo među istraživačkim novinarima“, navela je za Insajder  Ades-Mevel uoči sastanka .

Prema njenim rečima na sastanku će biti pokrenuto pitanje govora mržnje u režimskim medijima koji targetiraju istraživačke novinare.

„Govorićemo i o zvaničnicima koji doprinose atmosferi straha i doprinose zastrašivanju novinara“, ističe Ades-Mevel.

Članica Reportera bez granica napominje i da predsednik Vučić javno govori kako se zalaže za slobodu medija u Srbiji, ali da od njega očekuju „dokaze posvećenosti“, a ne samo „prazne govore“, kako je rekla.

Ades-Mevel kaže za Insajder da je sastanak sazvan na zahtev Reportera bez granica, a da je Vučić brzo odgovorio na taj zahtev.

Ona je pre dva meseca u izjavi za list Danas rekla da je imala sastanke sa predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i da su se saglasili da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama.

„Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće“, rekla je ranije Ades-Mevel.

Ona je takođe ocenila da iz ugla poštovanja medijskih sloboda „Srbija ne ispunjava uslove da se priključi EU“.

Poslednji izveštaj: Sloboda medija u svetu u sve većoj opasnosti

U 2018. godini 63 novinara izgubila su život dok su obavljali svoj posao. Sloboda medija je u sve većoj opasnosti, pokazuje izveštaj Komiteta za zaštitu novinara i Reportera bez granica koji je objavljen sredinom decembra. Obe organizacije upozoravaju da je u ovoj godini porastao i broj novinara koji su oteti ili uhapšeni dok su obavljali svoj posao.

Kidnapovanja i ubistva, pa i privođenja i pretnje novinarima sve su češće navedeno je u izveštaju u okome eksperti navode da je vreme za uzbunu.

„Novinari u demokratskim zemljama su ugroženi, pa i reporteri u zemljama bez konflikta plaćaju danak za svoje izveštavanje“, rekla je Margo Juen iz Reportera bez granica.

Najopasnije zemlje za novinare su Avganistan, Sirija i Meksiko.

U prošlogodišnjem izveštaju Reportera bez granica konstatovano da je Srbija pala za 10 mesta na listi medijskih sloboda u 2017. godini.

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić koji se pominjao u tom izveštaju tada je ocenio  da je „reč o političkoj kampanji“.

"Ne mislim da se vi osećate nebezbedno niti da je bilo ko imao ozbiljan problem", rekao je Vučić u aprilu prošle godine i dodao da je u celoj stvari interesantno da "Reporteri bez granica" govore o predsedniku, koji nema nikakve nadležnosti.

Reporteri bez granica su međunarodna nevladina organizacija koja je osnovana u Francuskoj 1985. godine. Ova organizacija na svom sajtu objavljuje vesti i kratke izveštaje o stanju u medijima u zemljama širom sveta.

Prema izveštaju RSF objavljenom 2018. godine, Svetski indeks slobode medija 2018. godine pokazuje rastući animozitet prema novinarima.

„Neprijateljstvo prema medijima, koje otvoreno potiču politički lideri i napori autoritarnih režima da predstave svoju viziju novinarstva predstavljaju ozbiljnu pretnju za demokratiju", naveli su prošle godine Reporteri bez granica.

Oni napominju da takav stav prema medijima više nije samo odlika autoritarnih režima, nego i demokratski izabranih lidera koji novinare više ne vide kao neophodan deo demokratije, nego kao protivnika prema kojem otvoreno iskazuju odbojnost.

Izvor: Insajder