Reporteri bez granica: Vučić nije predložio konkretne mere za primenu medijskih zakona

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), čiji su se predstavnici juče sastali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštili su danas da očekuju konkretne mere i pozitivne promene koje bi dovele do veće slobode medija u Srbiji. Reporteri su,. s druge strane, istakli da Vučić nije uspeo da predloži konkretne mere koje bi osigurale efikasnu primenu medijskih zakona, koje su, inače, ocenili kao zadovoljavajuće.

Reporteri bez granica

U saopštenju Reportera se navodi da je Vučićev jučerašnji razgovor sa generalnim sekretarom RSF Kristofom Deloarom i direktorkom kancelarije za Balkan Paulin Ades-Mevel trajao 90 minuta, da je bio „direktan i konkretan“ i da su tokom njega pokriveni svi aspekti medijske slobode, uključujući bezbednost novinara, uređivačku nezavisnost i novinarsku etiku.

Navodi se i zapažanje Deloara da Vučićeve „izjave iskrenosti često protivreče ponašanju članova njegovog političkog okruženja i njihove kontrole nad određenim medijima“.

"Smatramo da srpski predsednik koristi preterane i veoma uvredljive optužbe koje se objavljuju u određenim, često drugorazrednim medijima, da bi skrenuo pažnju sa svog uticaja ili uticaja svoje stranke nad nekim od najvećih medija, posebno televizija", naveo je generalni sekretar RSF Kristof Deloar.

U saopštenju se dodaje da je RSF posebno ukazao na slučaj napada na novinara Milana Jovanovića, izražavajući zabrinutost za bezbednost istraživačkih novinara u Srbiji, kao i za to da je došlo do pada slobode medija u Srbiji.

"Kada su RSF pozvali Vučića da uvaži ozbiljnost mnogih verbalnih i fizičkih napada na novinare i na odgovarajući način odgovori na njih, on je pružio informacije o policijskim istragama koje su trenutno u toku", navodi se u saopštenju.

RSF dodaje da su osudili nedostatak nezavisnosti u mnogim srpskim medijima, naročito režimskim. Reporteri navode da je Vučić negirao „diskrecionu prirodu državnih subvencija za medije“ i da je potvrdio da su potrebne promene, naročito kada je reč o klevetama i uvredama u medijima.

Takođe, u saopštenju se ističe da je Vučić zatražio pomoć stručnjaka te organizacije u poboljšanju medijske situacije u pogledu regulatornih pitanja.

"On je rekao da je spreman da obezbedi RSF sve relevatne dokumente, tako da bi mogli da provere način na koji se dodeljuju državne subvencije medijima. Na kraju, on je obezbedio dokumenta o ’medijskoj strategiji’, novoj vladinoj inicijativi, koja bi trebalo da ohrabri razvoj medija", navodi se u saopštenju.

Navode i da će ta organizacija izraditi predloge za poboljšanje nezavinosti i kvaliteta novinarstva u Srbiji.

Nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima Reportera bez granica, iz predsednikovog kabineta stiglo je saopštenje da je na sastanku konstatovano da je situacija u medijima daleko od idealne, ali da su državni organi spremni da rade na poboljšanju uslova.

Uoči sastanka, u razgovoru za Insajder, Polin Ades-Mevel navela je da će na sastanku od Vučića zatražiti „da pruži dokaze svoje posvećenosti slobodi medija u Srbiji“.

Izvor: Insajder