Republička izborna komisija zbirno odbacila sve prigovore Crte, još se ne zna odakle je sporan snimak „asistentkinje” za glasanje (VIDEO)

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je sve prigovore koje su podneli birači i organizacija Crta, i to zbirno, iako su se prigovori odnosili na različite nepravilnosti na različitim biračkim mestima. Crta je podnela 34 prigovora zbog višestrukih nepravilnosti na isto tolikom broju biračkih mesta. Na pitanje Insajdera kako je uopšte moguće poništavanje i ponavljanje izbora u celosti što traži deo opozicije, Pavle Dimitrijević iz Crte objašnjava da to gotovo nije moguće jer je svaku povredu potrebno materijalno dokazati, za šta ne postoji mehanizam.

Žena koja „asistira“ biračima prilikom glasanja / Foto: Printscreen/Youtube

„Mi smo rekli da je na osam do 10 odsto biračkih mesta došlo do ozbiljnog narušavanja izbornog procesa. Svaka nepravilnost mora da se materijalno dokaže, da postoje opipljivi dokazi za ozbiljne povrede zakona“, kaže Dimitrijević. 

RIK je odbacila kao neosnovane 85 prigovora koje je Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneo u vezi izbornog procesa na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, 21. juna.

Odbačeni su kao neosnovani i prigovori 108 birača koji su se, između ostalog, žalili da nije obezbeđena sloboda izbora, da na dan glasanja Srbija nije imala Skupštinu, ni Vladu, kao i da je stalni sastav izbornih komisija nezakonito povećavan.

On objašnjava da je Crta podnela 34 prigovora jer je na 34 biračka mesta utvrdila ponavljanje više vrsta kršenja izbornog procesa tokom celog dana. Reč je o agitovanju za određene učesnike, povredi tajnosti glasnja, odsustvu utvrđivanja identiteta birača, nekorišćenju UV lampe, neovlašćenom prisustvu trećih lica na biračkom mestu, iznošenju zapisnika radi konsultacija s nepoznatim licima van biračkog mesta, organizovanom dovoženju i odvoženju birača...

„Nisu se sve ove nepravilnosti ponavljale na sva 34 mesta ali po nekoliko njih jeste, i to po četiri-pet na svakom biračkom mestu za koje smo podneli prigovor“, naveo je Dimitrijević.

RIK je do sada prihvatio prigovor jednog birača jer nije mogao da glasa, i na biračkom mestu broj 9 na Paliluli u Beogradu izbori će biti ponovljeni.

Ponavljanje izbora na većem području ili u većem broju izbornih jedinica, a pogotovo u celoj zemlji gotovo da nije moguće. Da bi došlo do ponavljanja prigovor mora da bude podnet 24 sata nakon zatvaranja birališta – dakle, rok je bio ponedeljak uveče, svi prigovori koji nakon toga stignu nisu blagovremeni.

„Tada mora da se utvrdi vrsta nepravilnosti, birački odbor se raspušta i ponavljaju se izbori. To je do sada urađeno u jednom slučaju. Druga mogućnost je da RIK utvrdi da zapisnik s biračkog mesta ne postoji ili da nije potpisan ili da se ne može pročitati, odnosno da se ne mogu utvrditi rezultati izbora na tom mestu. I tada je moguće ponavljanje izbora“, objašnjava Pavle Dimitrijević.

Još nije poznato odakle je snimak koji se širi društvenim mrežama

Na društvenim mrežama pojavio snimak biračkog mesta na kome se vidi žena koja se na jednom biračkom mestu zadržala i „asistirala” iza paravana prilikom glasanja nekoliko birača, instruirala i proveravala glasačke listiće. Iako se snimak proširio mrežama, pa i rezulitirao potpisivanjem onlajn peticije za ponavljanje izbora, u Crti kažu da pokušavaju saznaju gde je snimak nastao.

„Proveravamo preko ljudi sa terena ceo dan. Imali smo najpre dojavu da je snimak načinjen negde u Negotinu, pa da je u Ubu, ali niko za sada ne može da kaže gde je tačno. Ni autor tog snimka nije naveo gde je i kada snimaljen, niti se bilo ko javio da prepoznaje mesto ili ljude koji se na snimku vide“, kaže Dimitrijević.

Opozicija za poništavanje izbora

Savez sa Srbiju juče je saopštio da je srpska opozicija saglasna je da je poništavanje neregularnih izbora i pripremanje slobodnih i poštenih izbora u skladu sa praksom u drugim zemljama Zapadnog Balkana „jedini način da Srbija ne zapadne u ambis i dođe u grupu zemalja poput Severne Koreje, Belorusije i Turkmenistana”.

U SzS ocenjuju da su logične ocene velikog broja međunarodnih zvaničnika da izbora u Srbiji nije bilo odnosno da su nedeljni izbori bili ruganje demokratiji. 

„Navodi nezavisnih posmatračkih misija, navodi OEBS-a o neravnopravnoj zastupljenosti u medijima kao i brojni dokazi nezakonitog pritiska na birače i korišćenja javnih dobara u funkciji vladajuće stranke, zahtevaju temeljnu promenu uslova u kojima se nalazi politički život u Srbiji”, navedeno je u saopštenju.

Oni su podsetili da već duže od godinu dana poručuju u Srbiji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, „medijska situacija i ucene i pritisci na birače su bili ključni argumenti za to”.

„U nedelju je ceo svet mogao da vidi kako izgleda i sam izborni dan u Srbiji. Rezultat je potpuno nelegitiman saziv Skupštine, bez ijedne opozicione stranke u parlamentu, što je slučaj bez presedana među zemljama Evrope i državama kandidatima za članstvo u EU”, navedeno je u saopštenju. 

SNS traži ponovno brojanje na Novom Beogradu

Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ zatražila je ponovno brojanje glasova na Novom Beogradu, gde je saopšteno da je pobedu na lokalnim izborima odnela lista koju predvodi Aleksandar Šapić.

Zatraženo je novo brojanje glasova na svim biračkim mestima, odnosno od biračkog mesta 1 do broja 142 i utvrđivanje konačnog rezultata glasanja, saopštila je Izborna komisija.

Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ navela je da su u zapisnicima o radu birački odbori pogrešno utvrdili činjenično stanje i pogrešno primenili zakon, jer nisu prikazani pravi rezultati izbornih lista, odnosno ne odgovaraju glasovima koje je dobila svaka lista.

Izvor: Insajder