Republički geodetski zavod: Nema šikaniranja, niko nije premeštan zbog štrajka, već potreba službi

Republički geodetski zavod demantovao je tvrdnje da su radnici koji su učestvovali u nedavnom štrajku šikanirani i premeštani na druga radna mesta, kako je to nedavno tvrdio predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović. Predstavnica za medije RGZ-a Maja Radović kaže za Insajder da nisu samo učesnici u štrajku premešteni na druga radna mesta, već i ostali radnici za čijim premeštajem je bilo potrebe. Radović dodaje i da oni nisu dobili rešenje o prelasku u druga naselja, kako je isticao Orbović, već da su u pitanju samo drugi spratovi iste zgrade.

Štrajk u RGZ

„Ima premeštaja, ali ne na način na koji je to Orbović predstavio - da se premeštaju isključivo ljudi koji su štrajkovali, niti to predstavlja bilo kakvu vrstu šikaniranja zaposlenih, pošto oni niti dobijaju niže plate, niti menjaju platni razred ili posao koji rade“, izjavila je Radović za Insajder.

Kako je objasnila, premeštaji se dešavaju u okviru istog objekta Katastra za nepokretnosti, pri čemu radnici nastavljaju da rade istu vrstu posla, samo za druge opštine.

„Ako je neko radio recimo u Službi za katastar nepokretnosti Voždovac, a sad radi u Službi za katastar nepokretnosti Rakovica, to znači da je ova osoba prešla sa prvog na treći sprat iste zgrade u Ulici 27. marta. Dakle, sve četiri službe- Rakovica, Voždovac, Palilula i Zvezdara, nalaze se na istom mestu“, napomenula je predstavnica za medije RGZ-a.

Ona navodi da nisu svi premešteni učestvovali u štrajku, niti su svi koji su štrajkovali premešteni.

„Ne može se tvrditi da je to nekakva osveta ili šikaniranje zaposlenih koji su bili u štrajku“, poručila je ona i navela da je onih koji su prešli na drugo mesto znatno manje od 100, kako je Orbović prethodno tvrdio.

Prema njenim rečima, predsednik SSSS-a verovatno je rekao kako je u pitanju oko 100 radnika jer je to „ukupan broj onih koji su štrajkovali“.

Podsetimo, pre dva dana predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović napustio je sednicu Socijalno-ekonomskog saveta u znak nezadovoljstva povodom toga što, kako je objasnio, u Republičkom geodetskom zavodu ima šikaniranja radnika koji su učestvovali u donedavnom štrajku.

Ministar za rad Zorana Đorđevića je na istom sastanku najavio da će o slučaju radnika RGZ-a informisati premijerku Anu Brnabić, nakon čega će Vlada preduzeti određene mere, a inspekcija rada proveriti podatke.

Podsetimo, zaposleni u više od 110 službi zа kаtаstаr su 24. decembra obustavili rad nezadovoljni mаnjkom kаdrovа, uvećanjem obima posla i smanjenjem primanja. Štrajk je trajao je 72 dana. Štrajk je okončan početkom maja potpisivanjem sporazuma kojim se Vlada obavezala da će zahteve štrajkača ispuniti do kraja maja.

Izvor: Insajder