Rešen višedecenijski spor Skoplja i Atine: Novi naziv Republika Severna Makedonija

Atina i Skoplja su posle višedecenijskog spora postigli dogovor oko imena Makedonije što će omogućiti da Makedonija nastavi sa evroatlantskim integracijama i bude sledeće država koja će pristupiti NATO.

Premijer Grčke Aleksis Cipras preneo je predsedniku Republike Prokopisu Pavlopulosu da je danas sa Zoranom Zaevom, premijerom Makedonije s kojom se Grčka spori oko njenog naziva još od 1991. godine, postignut "dobar sporazum, koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka strana i ono što nazivamo nacionalna linija".

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je dogovorom sa Grčkom predviđena promena imena države u Republika Severna Makedonija i zaštita makedonskog indentiteta.

Sporazum čije se objavljivanje očekuje, dvojica premijera bi trebalo da potpišu sledećeg vikenda na zajedničkoj granici svojih zemalja, u Prespi.

Cipras u direktnom TV prenosu saopštio “dobru vest”

Premijer Grčke informaciju o dogovoru sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim preneo je predsedniku Pavlopulusu u direktnom TV-prenosu.

"Nosim dobre vesti. Malopre smo postigli dogovor sa premijerom o rešenju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije", rekao je Cipras.

"Srećan sam budući da imamo dogovor koji pokriva sve preduslove koje je postavila grčka vlada", rekao je Cipras i dodao da je dogovoreno "kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe", prenela je agencija MIA.

Predsednik Pavlopulos je izjavio da je sada odgovornost na ispunjenju sporazuma na strani Skoplja.

"Jasno je da je odgovornost na tome da li će naš sused ispuniti ono što smo dogovorili, leži na njima. Na BJRM je da i na ustavnom nivou primeni ono na šta se obavezala na ustavnom nivou", rekao je Pavlopulos.

Inače, ovom sporazumu protive se i grčka i makedonska opozicija.

Zaev: Odluka za budućnost Makedonije

Premijer Makedonije Zoran Zaev pozvao je predsednika države Đorđa Ivanova i makedonsku opoziciju da podrže dogovor i daju maksimalnu podršku za napredak zemlje i da donesu zajedno odluku za budućnost Makedonije.

VMRO DPMNE: Dogovor sa Grčkom je kapitulacija

Najveća opziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE ocenila je večeras da dogovor koji je premijer Zoran Zaev postigao sa Grčkom kapitulacija i da ga neće podržati.

Na konferenciji za novinare lider te stranke Hristijan Mickoski je ocenio da je dogovor o rešavanju spora oko imena Makedonije u kojem je, kako je rekao, Zaev prihvatio sve grčke zahteve "težak egzibicionizam na štetu države" i da "Makedoniju gura u ambis".

"Ako Zoran Zaev pokuša švercerski da proturu ovaj takozvani dogovor ili kapitualciju u Sobranju, mora da bude svestan da mora da ima obavezeujući referendum, a na konsultativan", rekao je Mickovski, dodajući da će na tom referendumu glasati protiv.

On je ponovio je da su stavovi opzicionog  VMRO DPME poznati i nepromenjeni i da "neće podržati promenu ustava zbog promene ustavnog imena Makedonije".

Mickovski je rekao da je dogovor sa Grčkom važno pitanje i da zato traži od premijera Zaeva da mu dostavi sporazum pre nego što ga potpiše sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

"Imamo istorijsko vekovno rešenje. Za makedonsku budućnost! Dogovor omogućava ulazak u NATO i početak pregovora sa EU. Ne želimo više poraze, želimo pobede",  rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu  ministara u njegovom kabinetu.

Prema njegovim rečima buduće ime Republika Severna Makedonija će biti za opštu upotrebu, što će biti precizirano amandmanom u ustavu, a promena treba da bude potvrđena i na referendumu na jesen.

Zaev je najavio da će sa grčkim premijerom dogovor potpisati najkasnije  do ponedeljka, a da nakon toga on treba da bude ratifikovan u makedonskom parlamentu.

"Posle toga slede pisma grčke vlade EU i NATO  da nema prepreka za članstvo Makedonije u NATO i za početak pregovora sa EU", rekao je makedonski premijer i izrazio uverenje da će Skoplje dobiti poziv da postane 30. članica Alijanse na samitu ovog leta.

Kako je istakao, rešavanjem dvoipodecenijsog spora "izvlači se zemlja iz izolacije i jača makedonski identitet".

"Makedonski jezik, narod, Makedonac, Makedonka, zaštićeni su i ojačani jednom zauvek", rekao je Zaev.

Dogovorom se predviđa potvrda makedonskag jezika u UN – makedonski, macedonian, bez fusnote. Nacionalnost je makedonska/građanin Republike Severne Makedoniije.

Trgovačko kodovi ostaju MK i MKD, ali će biti promenjene registarske tablice iz MK u NMK.

Prethodno je Zaev o postizanju rešenja sa Grčkom telefonski obavestio lidera najveće opzicione stranke u Makedoniji VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog.

Izvor: Beta, B92