Rex i Fond B92 ostaju bez prostora u Jevrejskoj

Kulturni centar Rex i Fond B92, pod čijim pravnim okvirom Rex funkcioniše, su saopštili da se početkom sledeće godine sele iz zgrade u kojoj su bili od kada je Radio B92 osnovao taj centar 1994. budući da je Jevrejska opština otkazala ugovor o zakupu.

Prostor gde su bili Rex i Fond B92

Radio B92 je od 1994. od opštine Stari grad iznajmio prostor u Jevrejskoj 16, renovirao ga i pretvorio u alternativni Kulturni centar Rex sa raznolikim sadržajima i internacionalnim programima.

Prema rešenju Agencije za restituciju 2016. Jevrejskoj opštini u Beogradu vraćen je prostor u Jevrejskoj 16 kao kompenzacija za neke od prostora koji su nacionalizovani posle Drugog svetskog rata, a koje država nije mogla da vrati Jevrejskoj zajednici.

Fond B92 i Rex nastavili su da prostor iznajmljuju od Jevrejske opštine, ali je pre nekoliko dana zakupodavac otkazao ugovor.

Tokom svog postojanja, Rex je osmislio i organizovao nekoliko stotina projekata angažovanog filma, multimedijalnih izložbi, nove muzike, debatnog programa, alternativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti i savremenog plesa.

Izrastao je u jedan od najdinamičnijih i najživljih nezavisnih centara za kulturu na prostoru bivše Jugoslavije.

Od osnivanja Rex je pružao mogućnost umetnicima, kulturnim radnicima i aktivistima tamo gde zvanične institucije nisu mogle ili želele da ih pruže i aktivno sarađivao sa kolegama iz zemlje i sveta, dodaje se u saopštenju.

Iz zgrade u Jevrejskoj 16, Fond B92 izveo je neke od najpoznatijih i najuspešnijih humantarnih akcija na ovim prostorima – Bitku za bebe i Bitku za porodilišta tokom kojih je opremio zdravstvene ustanove širom Srbije sa preko 200 inkubatora za prevremeno rođene bebe i više od 3,5 miliona evra vrednom opremom za porodilišta, dodaje se u saopštenju.

Izgrađeno je sedam sigurnih kuća za zbrinjavanje žena sa iskustvom nasilja u porodici u različitim delovima zemlje, nabavio je mobilni mamograf uz pomoć kojeg je preko 30.000 žena pregledano u skriningu na rak dojke, promovisao je davalaštvo krvi i opremio mobilni transfuziološki autobus u kojem je prikupljeno više od 7.000 litara neophodne krvi.

Centar Rex organizovao je 13 izdanja filmskog festivala Slobodna Zona i producirao obrazovne programe sa upotrebom filma u nastavi uz koje je učilo i još uči više od pola miliona đaka u Srbiji.

Dosledno sledeći i promovišući vrednosti humanog i otvorenog društva, Fond B92 osmislio je i organizovao i projekte i akcije kao što su ONAsnaživanje, Bitka za znanje, Centar za bezbedni internet, Bitka za škole, Re:Generacija, Samo Kažem, Vremeplov, Info Park, Pregled za sve, Kampanja protiv raka dojke, Pokret za brigu o starima 65+, Hrana za sve.

Rex će se od nekadašnjih i sadašnjih saradnika i publike oprostiti retrospektivnim programom "Javno pakovanje" u poslednjoj nedelji decembra koja će cela biti posvećena neformalnom prelistavanju, preslušavanju, pregledanju arhive inicijativa pokrenutih i događaja održanih u prostoru koji mora da napusti.

Izvor: Danas