RIK doneo rešenje o prekidu svih izbornih radnji

Republička izborna komisija donela je rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike i odbornike raspisanih za 26. april 2020. godine. Odluka je doneta na večerašnjoj sednici i biće na snazi dok se vanredno stanje ne ukine.

Izbori, ilustracija. insajder.net

Obrazlažući razloge za donošenje ove odluke predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević naveo uvođenje vanrednog stanja.

„ Uredba Vlade Srbije je stupila na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, danas 16. marta. Članom pet te uredbe propisano je da se njenim stupanjem na snagu prekidaju sve izborne radnje u sprovođenje izbora za narodne psolanike i odbornike“, naveo je Dimitrijević i dodao da će sve izborne radnje biti nastavljene nakon ukidanja vanrednog stanja.

Protiv donošenja ovog rešenja bila je zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta i funkcionerka SRS. protiv donošenja tog rešenja, da bi se nastavilo sa  podnošenjem izbornih lista sa rokovima koji su prethodno već usvojeni.

„ Moj predlog je da se odloži usvajanje tog rešenja i da Komisija nastavi da prima izborne liste za predhodno usvojenim rokovima. A za samo održavanje izbora otom potom, ima vremena do tada“, rekla je Radeta.

Njen predlog nije usvojen. Rešenje o obustavljanju svih izbornih radnji usvojeno je sa dva glasa protiv.

 Zakonski, nakon proglašenja vanrednog stanja obaveza RIK-a je bila da donese rešenje o obustavi izbornih radnji.

Podsetimo, danas su odluku o prekidu overe potpisa birača doneli i notari.

Izvor: Insajder