RIK: Još bez pravila za glasanje na Kosovu i u inostranstvu

Republička izborna komisija još nije utvrdila kako će se glasati na Kosovu i Metohiji i u inostranstvu, a to će biti urađeno na osnovu mišljenja Kancelarije za KiM i Ministarstva spoljnih poslova, koja bi trebalo da budu dostavljena do 12. marta.

Izbori, ilustracija / Foto: Srđan Ilic

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji, rok za prijavljivanje za glasanje u inostranstvu je 11. mart.

Članovi RIK-a su odbili zahtev Vesne Rakić Vodinelić, predstavnice predsedničkog kandidata Saše Jankovića, da se predsednici Parlamenta Maji Gojković dostavi inicijativa za izmenu sastava RIK-a jer je “12 od 17 članova predložila koalicija koja stoji iza kandidata Aleksandra Vučića”, što je, smatra, suprotno slovu zakona, po kom niko ne može imati više od polovine članova u RIK-u.

Kako je utvrđeno na današnjoj sednici RIK-a, u Srbiji će za ove izbore biti 8.253 biračkih mesta plus 29 u zatvorima. 

Radna grupa RIK-a za posmatrače konstatovala je da CeSID ispunjava uslove za praćenje rada organa za sprovođenje izbora za predsednika Srbije 2. aprila, saopšteno je danas na sednici RIK-a.

Od 847 članova tih tela, SNS će imati 220 članova, SRS 146, DS 99, DJB 86, LDP-LSV-SDA 60, SPS 47, Dveri 47, Nova Srbija - Pokret za spas Srbije 33, SDS-NPS 33, SDPS 22, PUPS 19, JS 13, Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka i Ujedinjena seljačka stranka 11 i SVM-Partija za demokratsko delovanje 11, utvrdila je Komisija.

Na sednici je određen način obaveštavanja RIK-a o toku glasanja na izborima, tako da će se podaci dostavljati preko veb aplikacije, a u slučaju da ne postoji internet veza podaci će moći da se dostavljaju i faksom.

Ukupan broj birača koji su glasali dostavljaće se u 10.00, 14.00, pa u 18.00.

RIK je na sednici utvrdio da u prošireni sastav RIK-a iz Srpske radikalne stranke ulaze Bojan Bojić kao član i Uroš Kršić kao zamenik.

M.P.