RIK: Na izborima u nedelju pravo glasa ima 6.584.376 građana

Republička izborna komisija donela je Odluku kojom je utvrđen konačan broj birača u Srbiji na izborima 21. juna. Zaključno sa 18. junom broj građana koji će imati mogućnost da iskoristi pravo glasa u nedelju je 6.584.376.

Štampanje glasačkih listića za izbore 2020. Foto: Srđan Ilić

RIK je na jučerašnjoj sednici donela i Odluke o obrazovanju radnih tela Republičke izborne komisije za sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, kao i Rešenje o obrazovanju biračkih odbora za sprovođenje ovih izbora na teritoriji Kosova i Metohije.

Takođe su donete i odluke o naknadama za rad na sprovođenju glasanja na izborima na KiM o izmenama Odluke o određivanju koordinatora Republičke izborne komisije.

Članovi Republičke izborne komisije odbacili su kao neblagovremene i 30 prigovora birača od 19. juna na Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji.

U ponoć između četvrtka i petka počela izborna tišina uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, koja će trajati do nedelje 21. juna u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta. Tokom izborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Izvor: Insajder