RIK završio prebrojavanje, krivične prijave iz Jankovićevog štaba

Nakon pet sati rasprave u RIK-u i današnjeg novog brojanja glasova sa dva biračka mesta u Novom Pazaru nije postignut konsenzus oko toga da li je bilo prekrajanja volje građana tokom glasanja za predsednika Srbije 2. aprila.

Prebrojavanje glasackih listica u RIK-u.

Nakon što je okončana rasprava, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je to telo konstatovalo da nisu tačne tvrdnje izbornog štaba Saše Jankovića da je na biračkim mestima 27 i 85 u Novom Pazaru kandidatu vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću pripisano gotovo 800 glasova i dodao da je utvrđeno da je on imao samo četiri glasa više u izbornom materijalu nego što je bilo listića sa zaokruženim njegovim imenom.

"Konstatovali smo da te tvrdnje nisu tačne i tako je skinuta ljaga sa izbornog procesa", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je pre brojanja rekao da je odlučeno da se novo brojanje spovede na ta dva mesta jer oni predstavljaju, kako se izrazio, eklatantan primer, i zbog toga što je iz podatka da je na ta dva biračka mesta osporeno 793 glasa izborni štab Saše Jankovića izvukao zaključak da je ukupno ukradeno 319.000 na svim biračkim mestima u Srbiji.

Opozicija: Nepravilnosti uvek u koristi kandidata Aleksandra Vučića

Nakon što je obavljeno brojanje pred kamerama, Vesna Rakić Vodinelić, članica RIK-a ispred predsedničkog kandidata Saše Jankovića, izrazila je sumnje da je sadržaj vreća s biračkim listićima izmenjen.

 

Prebrojavanje glasačkih listića u RIK-u, 9. april 2017.
Foto: Srđan Ilić / Prebrojavanje glasačkih listića u RIK-u, 9. april 2017.

„Uprkos ponovnom brojanju izražavam ozbiljnu sumnju da se nešto s tim glasovima desilo u ova dva dana,“ rekla je Vodinelić.

Ko čuva listiće i šta su „zatvornice“

Za ove izbore Republička izborna komisija je predvidela korišćenje specijalno kodiranih plastičnih „zatvornica“ kojima se vreća sa glasačkim listićima zatvara i transportuje do RIK-a.

Zatvornica je takva da garantuje integritet vreće odnosno ako se prekine nije je moguće vratiti u prethodno stanje.

Vreće sa glasačkim listićima obezbeđenje čuva u zgradi RIK-a, a otvaranje vreća je moguće samo uz dozvolu RIK-a i stručne službe, nakon čega se koriste nove „zatvornice“ o čijoj promeni se sastavlja zapisnik

Predstavnici opozicionih kandidata u RIK-u su, između ostalog, istakli i da izbori na ova dva biračka mesta u Novom Pazaru moraju biti poništena, jer su i četiri ukradena glasa građana previše.

Član RIK-a Vladimir Gajić istakao je da je čudno da se uvek desi da nepravilnosti idu na ruku predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću.

„Ako se brojalo na dva mesta u Novom Pazaru, sada treba pregledati i ostala 23. Niko ovde nije naivan. Mi hoćemo da vidimo da li ovde postoji modus operandi, jer na svim mestima gde su se desile nepravilnosti kandidat Aleksandar Vučič je dobio više glasova“, rekao je Gajić.

Ivan Ninić, član RIK-a ispred pokreta DJB, izrazio je sumnju i da je falsifikovan zapisnik na biračkom mestu 27, jer je svih 10 potpisa članova biračkog odbora napisala jedna osoba i to štampanim slovima.

 

Predstavnici opozicije su takođe protestovali zbog toga što se brojanje obavlja samo na ta dva mesta, a ne na 25 mesta na koliko su iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Saše Jankovića i prijavljene nepravilnosti.

Članica RIK Ljiljana Benać Šantić je zatražila da se ponovo prebroje listići sa svih biračkih mesta, ali o tom predlogu se nije ni glasalo.

U raspravi su predstavnici opozicije kritikovali što se, prema njihovom mišljenju, novo brojanje glasova obavlja po zahtevu premijera Aleksandra Vučića jutros na konferenciji za novinare. S druge strane, predstavnici SNS su optužili opozicione članove RIK da nisu u stanju da dostojanstveno prihvate poraz.

Ko su bili kontrolori Saše Jankovića na biračkim mestima u N. Pazaru?

Članica RIK-a Ljiljana Benać rekla je za Insajder.net da još nisu sa stopostotnom sigurnošću utvrdili ko su bili kontrolori Saše Jankovića u Novom Pazaru na biračkim mestima 27 i 85.

Prebrojavanje glasačkih lističa u RIK-u, 9. april 2017.
Foto: Srđan Ilić / Prebrojavanje glasačkih lističa u RIK-u, 9. april 2017.

„Prema biračkom spisku, tj. kako ga ja tumačim, na biračkom spisku 85 kontrolor Saše Jankovića je bio Munir Župić, a na biračkom mestu 27 Elvir Ličina. Ali još moramo da proverimo tačno ko su ti ljudi,“ rekla je Benać za Insajder.net.

„Mi bi trebalo da uzmemo biračke spiskove, zapisnike o primopredaje i rešenja o odabiru odbora,“ dodala je Benać.

Vesna Rakić Vodinelić: Broj glasova u vreći u petak nije bio isti kao danas

Vesna Rakić Vodinelić izjavila je na konferenciji za novinare da broj glasova u vreći sa izbornim materijalom u koji su u petak imali uvid kontrolori Saše Jankovića nije bio isti kao i danas.

Ona je najavila i da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica i članova biračkog odbora na ta dva biračka mesta u Novom Pazaru, kao i na još nekoliko biračkih mesta.

Isidora Martinenko koja je bila među onima koji su u petak imali uvid u izborni materijal, rekla je da su na biračkom mestu broj 27 u Novom Pazaru bila 543 glasa, a da je u zapisniku zvanično objavljeno da 1.185 glasova ima Aleksandar Vučić.

Prema njenim rečima, na biračkom mestu 85 oni su izbrojali 749 glasova za Vučića, a u zapisniku je pisalo da je Vučić osvojio 999 glasova.

Ona je kazala i da kada su otvorili džakove za ta dva biračka mesta kutije sa neiskorišćenim glasačkim listićima bile su pune, a da su danas kako im je rečeno dok je RIK prebrojavao glasove bile prazne.

"U petak su te kutije bile oblepljene papirima nismo ih otvarali jer smo imali poverenja da su to stvarno neiskorišćeni glasački listići", rekla je Isidora Martinenko.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.