Rikalo: Haradinaj mi SMS porukom javio da sam smenjen, za Srbe nema mesta u kosovskim institucijama

Funkcioner Srpske liste Nenad Rikalo, koga je Vlada Kosova juče smenila sa pozicije ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, rekao je danas da je njegova smena dokaz da za Srbe nema mesta u kosovskim institucijama ni na toj teritoriji.

Nenad Rikalo Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova

Rikalo je za RTS izjavio da nije dobio zvanično rešenje o smeni, već je to saznao preko SMS poruke koju mu je poslao premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

"Napisao mi je u jednoj kurtoaznoj poruci da je odlučio da me smeni i da je zadovoljan mojim radom, izrazio puno poštovanje i nadu o nekoj budućoj saradnji", kazao je Rikalo.

Podneli ostavke još u martu 2018, a dolazili na posao

Ministri iz Srpske liste objavili su još u martu prošle godine da ne učestvuju u radu kosovske vlade, nakon što je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Marko Đurić, direktor Kancelarija za KiM. Međutim, na zvaničnim sajtovima njihovih ministarstava objavljivane su vesti o njihovim ministarskim aktivnostima, poput sastanaka sa stranim ambasadorima u njihovima kabinetima, potpisivanja sporazuma, odlascima na skupove u inostranstvo...

Marko Đurić u Insajder debati izjavio je da poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova sede u klupama namenjenim opoziciji.

Prema njegovim rečima, Priština je shvatila da se nalazi u nezgodnoj situaciji i zato se odlučila za niz mera kako bi "zagorčali život" srpskom pregovaračkom timu i naterali međunarodnu zajednicu na neke ustupke".

"Ono što je najvidljivije je ta taksa, ali ne samo to. Oni su formirali neki tim za dijalog, spustili su odgovornosti na nivo Skupštine, na nivo zakona. Juče su usvojili zakon o dijalogu i njime propisali šta sve može i ne može", naveo je Rikalo.

On je rekao i da je Priština usvojenim zakonima uslovila međunarodnu zajednicu, budući dijalog i rešenje, "time da Skupština i njihov pregovarački tim moraju da imaju poslednju reč".

"To je van svih dogovora i svih tokova briselskog dijaloga", rekao je on i dodao da kosovski Albanci svakoga dana Srbima pokazuju da im tamo "nema života".

O političkoj situaciji na Kosovu, Rikalo je kazao da je atmosfera takva da se čeka koja će politička partija koga da prevari, te da je Haradinajeva stranka dobila veliku popularnost zahvaljujući uvođenju taksi.

"Taj šovinistički nacionalizam je kod njih izuzetno izražen. Imate PDK koja vodi politiku uskladjenu sa međunarodnom zajednicom i Amerikom. U ovom trenutku je bukvalno između njih ko će koga da prevari. Ako bude Haradinaj ukinuo takse, PDK će dobiti poene i ide se na izbore. Ako Haradinaj bude ostavio takse i te poene koje je osvojio, onda se može dogoditi da proces do izbora još potraje", ocenio je Rikalo.

Rikalo je naveo da je 20 godina Priština slušala ono što kažu Sjedinjene Američke Države, ali da je poslednja dva meseca taj mehanizam nestao, što je ocenio kao opasno po bezbednost Kosova i svih ljudi koji žive na toj teritoriji.

"Takse će biti ukinute kada zaista pritisak međunarodne zajednice bude na takvom nivou da oni to moraju da urade. Američki ambasador iza zatvorenih vrata kaže jednu poruku, javnost posle toga kaže nema nikakvog ultimatuma. To su pomešane poruke", rekao je on.

On je dodao da mu je laknulo kada je smenjen, jer, prema njegovim rečima, zaista je teško boriti se u Prištini za interese svog naroda i kazao da je "osećaj da se borite za svoje i viši interes ono što ga hrani da opstane u toj borbi".

Smena Rikala uslov za usvajanje budžeta

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj juče je razrešio dužnosti ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova Nenada Rikala iz Srpske liste. Njegova smena bila je uslov Socijaldemokratske partije Kosova da bi njihovi poslanici glasali za Zakon o budžetu Kosova za 2019. godinu. Nenad Rikalo je bio jedan od tri ministra iz Srpske liste u Vladi Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je odluku o njegovoj smeni Nenada Rikala objavio na svom Fejsbuk profilu, navodeći da se nastavlja saradnja sa predstavnicima svih zajednica.

"Gospodin Rikalo je bio poštovan ministar u Vladi Republike Kosovo", naveo je Haradinaj. 

On se zahvalio Rikalu na saradnji "u vreme dok je bio aktivan kao ministar u Vladi Kosova".

"Saradnja sa predstavnicima svih zajednica i predstavnicima srpske zajednice će se nepokolebljivo nastaviti", naveo je Haradinaj na svom Fejsbuku.

Izvor: Beta, Insajder