Roditelji nestalih beba traže povlačenje Predloga zakona: Ne želimo odštetu, već istragu

Predstavnici Beogradske grupe roditelja su na današnjem sastanku s predsednikom Odbora Skupštine za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Mehom Omerovićem izneli zahtev da se Predlog zakona o nestalim bebama zbog nedostataka povuče iz procedure u kojoj je od 20. marta.

Nestale bebe, ilustracija

Meho Omerović je članovima Beogradske grupe objasnio da samo predlagač zakona, što je u ovom slučaju Vlada, može povući iz procedure predlog zakona.

Omerović je naveo i mogućnost organizovanja okruglog stola i sazivanje zajedničke sednice sa Odborom za prava deteta, kako bi se predlozi Beogradske grupe roditelja uzeli u obzir.

Predstavnica Beogradske grupe roditelja Mirjana Novokmet je navela da u Predlogu ovog zakona ima mnogo nedostaka.

"Suština ovog Predloga zakona se svodi na to da se roditeljima daju naknade za nestalu decu, a ne da se povede istraga o tome šta se dogodilo s decom, i na kraju gde su sahranjena, ako više nisu živa", rekla je Mirjana Novokmet.

Naglasila je da bi trebalo da se omogući da i sama deca mogu da zahtevaju da nađu biološke roditelje, što predlog zakona onemogućava.

Kao manjkavost predloga zakona navela je odredbe kojima se uvodi mogućnost vanparničnog postupka, čime bi se, po njenom mišljenju, zaobišla istraga.

Novokmet je rekla da su prihvaćeni „samo minorni i marginalni predlozi“ koje su davali Ministarstvu pravde.

Inače, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je nedavno da su u Nacrt zakona o nestalim bebama uključene primedbe JUKOMA i Udruženja roditelja i da je Nacrt upućen u skupštinsku proceduru. U JUKOMU i Udruženju tvrde, pak, da nije bilo kontakata s Ministarstvom po ovom pitanju.

Ana Janković-Ivanović iz JUKOM-a je za list Danas rekla da njihovu organizaciju i druge sa kojima rade na slučajevima nestalih beba niko od državnih organa nije kontaktirao, i to već duže vreme.

„Takvim tvrdnjama naše institucije pokušavaju da dokažu da uveliko rade na ispunjenju presude, ali oni sa nama – JUKOM-om i Astrom, koji se od početka bavimo ovom temom ne da nisu razgovarali, nego nisu odgovorili ni na jedan od naših dopisa“, navela je Janković-Ivanović za Danas.

Ipak, iz Ministarstva pravde za Insajder su ranije istakli da nova verzija Nacrta dodatno usaglašena s predlozima roditelja i nevladine organizacije JUKOM.

Sa druge strane, u pismu koje je udruženje „Za istinu i pravdu o bebama“ uputilo Kancelariji SE u Beogradu navedeno je da Nacrt zakona nije podržao niko – ni udruženja niti roditelji, zato što ne postoji ni mehanizam ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo sve radnje u istrazi do pune istine o sudbini beba, navodi se u pismu.

"Vlasti uporno guraju i nameću taj njihov nacrt da bi u korumpiranom pravosuđu i sudovima koje oni kontrolišu sve zataškali", ocenjuje udruženje.

Do danas niko nije osuđen

Kako je Insajder ranije objavio, pitanje nestanka beba iz porodilišta bi svaka ozbiljna država morala ozbiljno i da istraži. Međutim, za istinu su se borili samo roditelji pokušavajući da nateraju državne organe da rade na utvrđivanju istine.

Nijedan slučaj nestanka beba iz porodilišta do sada nema sudski epilog. Niko ni zbog čega do danas nije osuđen. HiIjade stranica dokumenata koje svedoče o najgrubljim greškama u zavođenju statusa beba koje su navodno umrle posle rođenja ili su bile mrtvorođene, a koje su godinama prikupljali roditelji koji sumnjaju da su im deca oteta, leže po njihovim privatnim fiokama.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji.

Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama ili suspenzijom pojedinih prava u SE.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.