Roditelji protestovali pred Vladom: Srbija ne može postati država dok ne razjasni sudbinu nestalih beba

Roditelji nestalih beba održali su danas protest pod nazivom „Država ćuti, ali mi više nećemo ćutati“ ispred Vlade Srbije. Oni su poručili da Srbija ne može postati država dok ne razjasni sudbinu nestalih beba, kao i da treba da se ogradi od svih zločina koji su se desili u prošlosti.

Protest roditelja nestalih beba, 24. decembar 2018.

Roditelji traže sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, prema kojoj je Srbija dužna da majkama da odgovor gde su završile njihove bebe nakon rođenja.

Prema ocenama organizatora, majke su bolnice napuštala bez relevantne dokumentacije, a u međuvremenu su njihove pojedinačne krivične prijave zastarele.

Ana Pejić: Decu u većini slučajeva prodavala država

Ana Pejić ‎iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine‎ tvrdi da je „decu u većini slučajeva prodavala država“, kao i da je to bio „državni projekat“.

„U presudi (Suda u Strazburu) piše da je Srbija dužna da nađe mehanizam putem kojeg će roditelje obavestiti gde je dete... Sud je presudu doneo samo u slučaju majke Zorice Jovanović. Srbija je uzela tu presudu i pretvorila je u šturi zakon od 20-ak članova", rekla je Pejić.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Prema rečima Ane Pejić, tih 10.000 evra se domaćem zakonodavstvu ne tretira kao kazna, već kao naknada za pretrpljen duševni bol.

Novim zakonskim rešenjima, navela je, svaka majka koja dokaže da joj je uzeto dete može da dobije do 10.000 evra, a u slučaju da ne može da dokaže može pokrenuti vanparničnu pogodbu za isti iznos.

Pejić je navela da je Vlada Srbije, pošto su se udruženja žalila na te izmene, objavila da je "uvažila savet roditelja" ne precizirajući kojih, te da je zakon koji se sada nalazi u skupštinskoj proceduri takođe loš.

"(Skupštinski) administrativni odbor o tom zakonu nije pričao uopšte. (Predsednica Skupštine Srbije) Maja Gojković u oktobru je slagala kada je rekla da će Administrativni odbor o njemu raspravljati", navela je Pejić,

Ona je dodala da je "lažna vest" da će Komisija za za preispitivanje rada državnih organa po ovom slučaju vršiti istrage.

Takođe je podsetila da je Savet Evrope nedavno doneo dve odluke: da Srbija bude kažnjena zbog četvorogodišnjeg nesprovođenja preporuka Suda u Strazburu. Navela je i da će na svakoj sledećoj sednici raspravjati "dokle je Srbija došla u slučaju sa 'bejbi aferom'".

Novi protesti 31. decembra i 7. januara

Ona je najavila da će sledećeg ponedeljka, 31. decembra održati protest u ulici Kneza Mihaila, a naredni u januaru, takođe u ponedeljak, ispred Hrama Svetog Save.

Ljubina Katić je navela da joj je lekar iz Bosne i Hercegovine zakazao za tačan datum, kao i da je bila sama u bolničkoj sobi i da je za nju bila zadužena samo jedna medicinska sestra.

Posle porođaja, rečeno joj je da je beba umrla i otpuštena je iz bolnice bez ikakvih potvrda ili papira.

Ona je navela da se nada da će neko progovoriti o tom slučaju, kao i da će država barem malo razumeti porodice koji su na taj način izgubili decu.

"Naša deca su oteta, ukradena. Možete li da zamislite osećaj kada posle devet meseci izađete iz bolnice? Nadam se da će se nešto dogoditi", kazala je Katić.

Kako je Insajder ranije objavio, pitanje nestanka beba iz porodilišta bi svaka ozbiljna država morala ozbiljno da istraži. Međutim, za istinu su se borili samo roditelji, pokušavajući da nateraju državne organe da rade na utvrđivanju istine.

Predstavnici Beogradske grupe roditelja su u aprilu ove godine izneli zahtev da se Predlog zakona o nestalim bebama zbog nedostataka povuče iz procedure u kojoj je od 20. marta.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da su u izraduv Predloga zakona o nestalim bebama bile uključene i primedbe JUKOMA i Udruženja roditelja, dok u JUKOMU i Udruženju tvrde da nije bilo kontakata s Ministarstvom po ovom pitanju.

Predstavnica Beogradske grupe roditelja Mirjana Novokmet je ranije navela da u Predlogu tog zakona ima mnogo nedostaka.

"Suština Predloga zakona se svodi na to da se roditeljima daju naknade za nestalu decu, a ne da se povede istraga o tome šta se dogodilo s decom, i na kraju gde su sahranjena, ako više nisu živa", rekla je Mirjana Novokmet.

Nijedan slučaj nestanka beba iz porodilišta do sada nema sudski epilog. Niko ni zbog čega do danas nije osuđen. HiIjade stranica dokumenata koje svedoče o najgrubljim greškama u zavođenju statusa beba koje su navodno umrle posle rođenja ili su bile mrtvorođene, a koje su godinama prikupljali roditelji koji sumnjaju da su im deca oteta, leže po njihovim privatnim fiokama.

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) početkom decembra je ponovo pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama.

Izvor: Beta, Insajder