RTS odbio zahtev Obradovića za učešće u emisiji: Prihvatanjem bi presedan postao pravilo

Pres služba Radio-televizije Srbije saopštila je da odbija zahtev lidera Dveri Boška Obradovića da u emisiji na tom javnom servisu objasni razloge zbog kojih je stupio u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije. U saopštenju se navodi da je RTS o tim razlozima redovno izveštavao u informativnim emisijama. Istovremeno, pozvali su Obradovića da prekine štrajk glađu.

RTS

“Ako bi Radio-televizija Srbije pristala na Vaš zahtev, taj presedan bi sutra mogao da postane pravilo, jer bi sa puno prava svoj sat programa mogla da traži samohrana majka čija su deca gladna i bosa, student koji peti put pada na istom ispitu, fudbaler koji je promašio penal, ratar kome je nevreme uništilo letinu, partija koja ne može da pređe izborni cenzus... Zbog svega toga, pozivamo Vas još jednom da prekinete štrajk glađu”, piše u saopštenju.

Navode i da se “prostor na RTS-u ne može se osvajati testerama ili protestima”.

“Pristanemo li na takvu praksu da se do specijalnih emisija dođe preko skupštinskih stepenica, ostaje dilema zašto takvu emisiju ne bi dobio bilo ko ko proceni da mu pripada neuporedivo više medijskog prostora nego što ga trenutno ima”, ističe se u saopštenju.

Svoj zadatak tačnog, pravovremenog i nepristrasnog informisanja Radio-televizija Srbije je obavila, dodaje se.

“Međutim, Vi i dalje ne odustajete od namere da budete nezakoniti i neizabrani glavni urednik Informativnog programa Radio-televizije Srbije. O Vašem stalnom ugrožavanju nezavisnosti javnog medijskog servisa RTS će obavestiti i Evropski parlament i novinarska udruženja. To što je politička grupacija kojoj pripadate iz Skupštine izašla u hodnike i na stepenice i lišila sebe mogućnosti da je u skupštinskim prenosima redovno vidi i čuje i do milion gledalaca dnevno, nije naša krivica”, navode.

Zaključuju i podržavaju Obradovićev zahtev da “tužilaštvo prestane da selektivno radi svoj posao”.

“Da ga nije tako radilo, već bi neko odgovarao za nasilan upad u RTS 16. marta prošle godine”, navode na kraju saopštenja.

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović, koji je ispred Skupštine Srbije u štrajku glađu već osam dana, najavio je da će, zajedno sa poslanikom Ivanom Kostićem, nastaviti protest.

Obradović je rekao da je vrsta protesta kakav je on odabrao, štrajk glađu ispred zgrade Skupštine Srbije, ostao "jedini način da se skrene pažnja i domaće i međunarodne javnosti na to šta se u Srbiji dešava".

Izvor: RTS