RTS uputio protest kosovskim vlastima zbog zadržavanja njihovog konvoja na Jarinju

Javni servis Radio televizije Srbije objavio je danas da je njihov karavan "Najlepše narodne pesme", koji je krenuo u Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen na prelazu Jarinje. Kako su naveli, kosovske vlasti ne dozvoljavaju ulazak ekipe RTS-a i pored uredno dostavljene papirologije. Zbog ovakve odluke RTS je uputio protest kosovskim vlastima, a reagovalo je i Udruženje novinara Srbije.

Zgrada RTS

Kako je objavljeno na portalu RTS, pored blagovremeno podnete, uredne dokumentacije neophodne za ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, konvoj RTS-a u kojem se nalazila tehnička oprema za binu i link vozilo, zadržan je juče u 15 sati na prelazu Jarinje bez ikakvog obrazloženja.

Konvoju su se danas pridružili i ostali članovi ekipe koja je jutros krenula iz Beograda - voditelji, muzičari Narodnog orkestra RTS-a i produkciono osoblje.

Više od 20 sati konvoj čeka da uđe na teritoriju Kosova i Metohije, čime se dovodi u pitanje mogućnost valjane tehničke realizacije koncerta u Kosovskoj Mitrovici, navodi RTS.

"Ovo maltretiranje i ponižavanje radnici RTS-a izdržaće samo zbog toga da bi održali obećanje dato građanima Kosovske Mitrovice i našem narodu na severu Kosmeta, obećanje da ćemo koncert održati", ističu iz javnog servisa.

UNS i UNS na Kosovu: Neprihvatljivo ograničavanje slobode kretanja ljudi

Zbog zadržavanja ekipe RTS reagovala su Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu.

Oni ističu da je neprihvatljivo ograničavanje slobode kretanja ljudi, a posebno novinara i medijskih radnika i traže da kosovske vlasti bez odlaganja omoguće ekipi RTS-a da nastavi put za Kosovsku Mitrovicu.

Karavan "Najlepših narodnih pesama" 12. septembra treba da se održi u Kosovskoj Mitrovici, što je ujedno i koncert kojim se obeležava 95 godina postojanja Radio Beograda. Predviđen je direktan prenos na programima radija i televizije Javnog servisa.

Izvor: RTS, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.