Ruski državljanin pripadnik Unmika na Kosovu proglašen nepoželjnim, u Beogradu ga posetio predsednik Vučić

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopštio je da je ruski državljanin Mihail Krasnosčenkov, koga je pre nekoliko dana uhapsila kosovska policija nakon ometanja policijske operacije na severu Kosova, proglašen personom "non grata", prenosi RTK. Ruski državljanin od juče se nalazi na lečenju u Beogradu gde, prema rečima doktora, ima prelom jagodične kosti i gornje vilice levo i naprsnuće lobanje. Njega je jutros na Vojno medicinskoj akademiji posetila državna delegacija na čelu sa predsednikom Srbije.

Poseta delegacije ruskom državljaninu

"Odluka je doneta zbog akcije ruskog državljanina protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrednosti, mira i stabilnosti", saopštio je Haradinaj.

Krasnosčenkov, koji je bio angažovan kao međunarodno osoblje u Ujedinjenim nacijama, dobio je nalog da napusti teritoriju Kosova.

"Pozivam specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a na Kosovu da poštuje ovu odluku", rekao je dalje Haradinaj. 

Podsetimo, specijalne kosovske jedinice policije su u utorak ujutru ušle na teritoriju severnih opština na Kosovu radi hapšenja pripadnika policije umešanih u organizovani kriminal. Tada je, kako je saopšteno, nakon akcije unutrašnje kontrole koja je trajala godinu dana, kosovska policija uhapsila 19 policajaca osumnjičenih za šverc i krijumčarenje. Privedeno je i devet civila koji su ometali policijsku akciju, ali i dvojica pripadnika osoblja UN.

Ovo je saopštio i Unmik, navodeći da je su u akciji uhapšena dva pripadnika osoblja Ujedinjenih nacija, koji su zatim prebačena u bolnicu.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije UN na Kosovu Zahin Tanin pozvao je na hitno oslobađanje osoblja UN-a, a samo oslobađanje zatražio je i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Direktor Policije Kosova Rašid Čalaj je rekao na konferenciji za novinare u Prištini da su pripadnici Unmika, Rus i njegov saradnik, lokalni službenik, privedeni jer su sa vozilom Unmika bili deo barikada u Zubinom Potoku.

Ruski državljanin u međuvremenu je juče prebačen na dalje lečenje na VMA u Beogradu.

Vučić: Kod Rusa u kolima pronašli testeru za drva, ne motornu i to im je strašan greh

Njega je, jutros sa ambasadorom Čepurinom, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, načelnikom Generalštaba VS general Milanom Mojsilovićem, na VMA, posetio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Buducnost Srbije/ Instagram / Državna delegacija u poseti ruskom državljaninu

U kraćem razgovoru predsednik Vučić je ocenio da je neprimerena primena sile koju su primenili kosovski specijalci bila očekivana.

Kako je ocenio i EU i Amerikanci ponašaju se licemerno.

"Strašno je to što su kod Rusa u kolima pronašli testeru za drva, običnu, ne motornu, a tamo je šuma, klisura. To je strašan greh, ali zato nije greh, nego je divno kad neko sa motornom testerom ulazi na televiziju, to je veličanstven, demokratski akt. I to sve govori i svim ljudima je sve jasno", rekao je on.

Izvor: Insajder